• home
 • video
 • pas verschenen

  Van den Broeck na val: "Het had veel erger kunnen zijn"

  Jurgen Van den Broeck bolt in het zog van Bart De Clercq over de streep na zijn val.

  Tegenslag blijft Jurgen Van den Broeck achtervolgen. De kopman van Lotto-Belisol probeert weer 100 procent te worden na zijn val in de Tour, maar gisteren viel hij opnieuw zwaar in de Tirreno. Hij stapte uit de koers met een diepe vleeswonde aan zijn rechterknie. "Eerst denk je: "Klote, waarom ik weer?" Maar de schade valt nog mee." Over tien dagen zou hij moeten kunnen starten in Catalonië.

  Van den Broeck viel in de tweede rit in Italië op dezelfde knie die vorig jaar zo zwaar gehavend uit de Tour kwam. Toen met een pak inwendige blessures, nu lijkt het alleen om een uitwendige wonde te gaan. 

  Van den Broeck doet het verhaal van zijn val in Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. "We kwamen van een rotonde die we aan de rechterzijde hadden genomen. Wat verder lag een flauwe bocht naar links, die er niet goed bij lag."

  "Ik reed helemaal rechts, vermoedelijk is er centraal iemand onderuitgegaan en ben ik door het domino-effect meegesleurd. Alweer brute pech en alweer kon ik er niets aan doen."

  "Ik voelde niet meteen pijn, maar wellicht ben ik met mijn knie op een steen gevallen, wat die diepe vleeswonde opleverde."

  Van den Broeck reed de rit nog uit. "De wonde is meteen genaaid met zes hechtingen." Toch kan hij niet voort. "Ik ben horizontaal gehecht, dat is het probleem. In principe kan ik gewoon fietsen, omdat ik voor het overige echt geen schrammetje heb opgelopen. Maar het risico bestaat dat we de wonde telkens weer opentrekken, omdat die knie constant plooit."

  "Bovendien maak ik door mijn val geen aanspraak meer op een goed klassement, dan kan ik beter stoppen."

  "Eerste gedachte: "Klote, waarom ik weer?""

  Van den Broeck denkt dat hij niet lang out is. "Ik ga nog eens bij dokter Toon Claes langs, maar ik verwacht dat de Ronde van Catalonië niet in het gedrang komt. Ik moet het alvast tot na het weekend rustig aan doen." Catalonië is van 24 tot 30 maart.

  Van den Broeck probeert zijn val zo goed en zo kwaad als het kan te relativeren. "Eerst denk je: "Klote, waarom ik weer? Maar uiteindelijk besef ik dat de schade nog meevalt. Wat als ik tegen het verkeersbord was geknald dat een meter verder stond? Het had dus allemaal veel erger kunnen zijn. Maar het tij mag nu wel eens keren, vind ik. Die paar dagen rust neem ik erbij. Wie griep heeft, moet ook rusten."