• home
 • video
 • pas verschenen

  Derdeklassers willen niet naar tweede klasse

  Antwerp is een tweedeklasser met veel supporters.

  Clubs uit de derde klasse worden niet warm van promotie naar de tweede klasse. Slechts 12 van de 36 derdeklassers dienden een licentie-aanvraag in. "Tweede klasse is financieel niet leefbaar", klinkt het bij Oudenaarde, de nummer twee in derde klasse A.

  In derde klasse A dienden alleen Racing Mechelen, Deinze, Rupel Boom en Aat een aanvraag in. In derde klasse B vroeg met Zaventem, Patro Eisden, Bocholt, Turnhout, La Louvière, Hasselt, Union en Berchem de helft van de clubs een licentie aan.

  Luc Vander Schelden, manager van Oudenaarde, geeft in Het Nieuwsblad meer uitleg. "Tweede klasse is niet leefbaar", zegt hij. Oudenaarde speelde vorig seizoen in de tweede afdeling en staat nu, achter Racing Mechelen, op de tweede plaats.

  "In tweede ben je verplicht om 17 spelers een deeltijds profcontract aan te bieden. Daarvoor moet je RSZ en tal van andere lasten betalen. Dat is niet haalbaar."

  "De kosten voor de scheidsrechters liggen ook veel hoger. Soms krijg je een ref uit eerste, die krijgt dan een vergoeding van 1.500 euro. Te veel regels beperken de vrijheid. Het sop is de kool niet waard."

  "Alleen Antwerp, Moeskroen en Aalst brengen veel volk mee. Wij hebben onze rekening gemaakt: als je ook nog eens de nodige versterkingen in rekening brengt, betekent de promotie een meerkost van 200.000 euro."

  "De voetbalbond heeft geen interesse in tweede klasse", zegt Vander Schelden. "Alle aandacht gaat naar de eerste klasse en naar het hotel van de Rode Duivels in Brazilië. Op veel televisiegeld hoeven we ook al niet te rekenen."

  "Voorwaarden vastgelegd in cao waarmee iedereen akkoord ging"

  Het Nieuwsblad belde de Voetbalbond voor een reactie. "Of de licenties moeilijk haalbaar zijn voor de derdeklassers, kan ik moeilijk inschatten", zegt licentiemanager Nils Van Brantegem. "Ik beoordeel gewoon of de clubs aan de voorwaarden voldoen. Die zijn destijds vastgelegd in een cao voor tweedeklassers, waarmee iedereen akkoord ging."