• home
 • video
 • pas verschenen

  "Van Alphen-Van der Plaetsen" zou wereldrecordhouder zijn

  Met Hans Van Alphen en Thomas Van der Plaetsen telt België twee toppers op de tienkamp. In Reyers Laat zaten beide tienkampers tegenover elkaar en wij deden dat met hun prestaties. Wij laten Van Alphen en Van der Plaetsen dromen met hun "ideale tienkamp". En opmerkelijk, samen zouden ze het WR breken.

  Hoe ver mogen de ambities van de jonge Van der Plaetsen en de bijna 9 jaar oudere Van Alphen reiken? Dromen mag altijd en daarom hebben wij hun persoonlijke records opgeteld om hun "ideale tienkamp" te bekomen.

  Voor Van Alphen bedraagt die 8.823 punten, zo'n 200 punten meer dan de 8.609 punten van Van der Plaetsen. Dat had bijvoorbeeld Van Alphen een zilveren medaille opgeleverd op de Olympische Spelen in Londen. Het wereldrecord van Ashton Eaton bedraagt 9.039 punten (foto).

  "Die persoonlijke records zijn natuurlijk niet allemaal gevestigd tijdens een tienkamp", zegt onze atletiekman Marc Willems. "Het is bijna onmogelijk om 10 persoonlijke records te vestigen tijdens één tienkamp."

  "Dat is onrealistisch. In een tienkamp is het eigenlijk de kunst om op zo veel mogelijk nummers je persoonlijk record zo dicht mogelijk te benaderen."

  Samen goed voor het wereldrecord

  "Wat als Thomas Van der Plaetsen en Hans Van Alphen zouden samensmelten tot een persoon?", wilden we nog weten. En wat blijkt, dat zou een "über-tienkamper" creëren. 

  Als we bij elk onderdeel het beste PR van de twee zouden nemen, dan komt "Van Alphen-Van der Plaetsen" uit op 9.101 punten, ruim beter dan het wereldrecord van Eaton.