• home
 • video
 • pas verschenen

  "Leuke aan kermiskoers is dat je niet weet wie komt"

  Wanzele Koerse is al toe aan zijn 36e editie.

  Vandaag wordt in Wanzele de eerste kermiskoers van het jaar gereden. Sporza wou weten hoe zo'n organisatie in elkaar steekt en dat deed organisator Marnik Baeyens graag uit de doeken. En Wanzele heeft een meevaller, want met Iljo Keisse komt een grote naam aan de start.

  Vandaag is de hoogdag voor de organisatoren van Wanzele Koerse. "Zeker, we zijn toe aan onze 36e editie, het wordt een speciale dag", zegt Marnik Baeyens bij Sporza.

  "We verwezenlijken de organisatie met acht man. Daarmee bekokstoven we hoe we het budget rond krijgen en regelen we onder andere de sponsoring en de affichering. Daarrond kunnen we wel op de hulp van vrijwilligers rekenen."

  "We zijn hier een heel jaar mee bezig. Niet elke dag uiteraard, maar elke maand valt er wel iets te regelen of is er iets om over te vergaderen: papierwerk voor de gemeente, de politie, het Rode Kruis, een eetfestijn. Neem dat je 14 dagen voltijds bezig bent, maar dan mooi gespreid."

  "We zorgen zelf voor ons budget en dat bedraagt ongeveer 10.000 euro. We worden gesponsord door de lokale middenstand waar we al jaar en dag op kunnen rekenen. En ook eetfestijnen zorgen voor inkomsten. Het lukt wel om dat bij elkaar te halen, maar het is niet makkelijk, we hebben geen overschot."

  "Ons prijzengeld bedraagt 5.000 euro en dat wordt door de bond verdeeld. De eerste 30 krijgen een prijs, voor de winnaar ligt rond de 1.000 euro klaar. Startgelden geven we niet, daar hebben we nog nooit aan meegedaan." 

  "Hopen op winnaar zoals Eeckhout"

  Omdat er geen startgeld betaald wordt, is het deelnemersveld bijzonder onvoorspelbaar. "Daar hebben we inderdaad geen zicht op", zegt Baeyens.  "Maar dat is net het leuke aan de kermiskoers. Je weet nooit wie er aan de start komt."

  "Twee jaar geleden dook plots de B-ploeg van Katjoesja op uit het niets, soms zijn er eenzaten van OPQS of Lotto. We hopen altijd dat we een winnaar als Niko Eeckhout (zoals in 2012) of zo hebben."

  "We hebben vroeger vaak een deelnemersveld gehad om je vingers bij af te likken. Vroeger zaten we perfect in de aanloop naar Milaan-Sanremo. Dierckxsens, Jekimov, Nijdam, Zoetemelk en Raas hebben hier allemaal gereden."

  "We teren erop dat we de eerste kermiskoers zijn en nu valt het weer ook nog geweldig mee. Vorig jaar hadden we 242 starters en won Delfosse (kleine foto), ik verwacht dit jaar niet minder."

  • Een van de deelnemers is Iljo Keisse. De trekpleister van Omega Pharma-Quick Step ziet zichzelf als zijn belangrijkste opponent.