• home
 • video
 • pas verschenen

  Acht coaches ontslagen dit seizoen: niet uitzonderlijk

  Een overzicht van de ontslagen over 15 jaar

  Anderlecht is al de achtste eersteklasser die zijn coach op straat zet dit seizoen. Toch beleven we geen uitzonderlijk jaar. Vorig seizoen moesten elf coaches andere oorden op zoeken. Anderlecht is een van de betrouwbare werkgevers in de Jupiler Pro League, in Charleroi sneuvelen dan weer de meeste coaches.

  2012-2013 was een drama op de arbeidsmarkt

  Dit seizoen werd al bij acht ploegen van trainer gewisseld. Fernandez (AA Gent), Garrido (Club Brugge, foto), Van Veldhoven (KVM), Scifo (Bergen), Van Geneugden (OHL), Been (RC Genk), De Boeck (Waasland-Beveren) en Van den Brom (Anderlecht) begonnen aan het seizoen, maar mochten het niet afmaken. Acht van de 16 ploegen zetten daarmee hun coach op straat.

  Dat lijkt veel, toch was het vorig seizoen heel wat erger. Toen verloren in totaal 11 coaches hun job. Met ad-interims bijgerekend, waren er 33 verschillende coaches aan de slag over een heel jaar. Een record.

  Om gelijkaardige cijfers te hebben, moeten we al terug naar de seizoen 2000-2001, 2005-2006 en 2006-2007. Ook toen vielen er telkens 11 ontslagen. Al moeten we daar de kanttekening bijmaken dat er toen 18 ploegen meestreden voor de landstitel in eerste klasse.

  Bij Anderlecht zit je goed, bij Charleroi liever niet

  Sinds het seizoen 1998-1999 waren er in de vaderlandse voetbalcompetitie 149 verschillende coaches aan de slag.

  De meeste wissels werden doorgevoerd bij Charleroi. Zij spannen de kroon met 20 stuks in 15 jaar. 

  Bij Anderlecht zit je relatief goed. De druk is er wel groot, maar in 15 jaar tijd waren er 7 coaches aan de slag.

  Andere eersteklassers die hun coaches lang houden zijn Zulte Waregem (5), Kortrijk (4), Cercle Brugge (6), OHL (3) en Oostende (6). Bij die ploegen moet je de kanttekening maken dat we enkel de jaren in eerste klasse in rekening brengen, wat maakt dat de aantallen sneller iets lager liggen.

  Onrust in 2012-2013: 33 coaches, 11 ontslagen

  Rust in 2002-2003: 24 coaches, 5 ontslagen