• home
 • video
 • pas verschenen

  Gilbert: "Herhaling van 2011 blijft droom en motivatie"

  Philippe Gilbert sprak met Sportweekend in Rome.

  2011, zijn derde seizoen bij Lotto-Belisol, was hét topjaar voor Philippe Gilbert. 2014 is zijn derde jaar bij BMC, dat belooft voor de bijgelovigen. Gilbert laat het zich welgevallen: na een minder 2013 straalt hij volop vertrouwen uit. Sportweekend zocht hem op in Rome. "Ik had een hele goeie winter en kende een goed seizoensbegin. Nu komen de belangrijke koersen eraan. Mijn eerste doel is Milaan-Sanremo, maar hét hoofddoel is Luik-Bastenaken-Luik."

  In 2011 was Gilbert de beste van de wereld, met onder meer een driedubbele triomf in de Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik en de Amstel Gold Race. Die Gilbert willen de fans graag terugzien.

  "Iedereen blijft maar vergelijken met toen, maar dat is menselijk. Ik kan alleen maar antwoorden dat ik me gelukkig prijs dat ik dat gepresteerd heb."

  "Veel renners bereiken dat nooit in hun leven. Dat moet je onthouden. En niet zeggen dat hij het niet meer kan. Ik heb het gedaan en ben er trots op."

  "Ik hoop dat mij zo'n jaar nog een tweede keer zal lukken, maar dat is onmogelijk. Toch blijft het een droom en een motivatie."

  "Enkel Milaan-Sanremo telt"

  Sportief voelt Gilbert zich klaar voor de uitdagingen. "Ik had een hele goeie winter en een goed seizoensbegin. Het gevoel zit goed voor de belangrijke koersen die er nu aankomen."

  Gilbert heeft zijn lente in twee blokken opgesplitst: "Eerst alles op Milaan-Sanremo, daarna rust en de voorbereiding op de Ardense klassiekers. Luik-Bastenaken-Luik is het hoofddoel van mijn seizoen."

  Daarin paste het Belgische openingsweekend niet. "Dat was een keuze van de ploeg en ik respecteer die. Ze willen het team dat de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix zal rijden, zoveel mogelijk laten wennen aan de Vlaamse wegen en ambiance. Maar volgend jaar kom ik terug."

  In Sanremo stond Gilbert al twee keer op het podium. "Die koers is speciaal voor mij. Ik houd van die koers, net zoals van alle andere klassiekers. Die passie heb je nodig om te kunnen vechten voor winst. En ook twee maanden voor niks anders werken. Het is het enige dat telt."

  "Enkele dagen geleden reed ik de laatste 150 km van het parcours. Ik heb dan telkens het gevoel dat ik op wegen rijd waar wielergeschiedenis is geschreven. Het gedoe over het parcours was niet plezant, maar het blijft een moeilijke koers."

  "Kritiek stoort me niet, ik heb geen twijfels"

  Hét hoofddoel van Gilbert is Luik, de koers die hij in 2011 één keer won. "Om top te zijn in de Ardense klassiekers rijd ik dit jaar de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix niet. Ik moet dan tijd nemen om te recupereren en om me specifiek voor te bereiden op de Ardennen."

  Vorig jaar was wat minder, wil hij in de Ardennen het vertrouwen volledig terugvinden? "Dat zal dan te laat zijn. Je moet het ervoor al hebben, anders ben je niet klaar."

  Hij zal er alvast over een goeie ploeg beschikken. "Met onder meer Hermans, Peter Velits en Sanchez." Maar Gilbert slaat vooral mea culpa waarom het de voorbije jaren minder liep in Luik en omstreken. "Als de kopman heel sterk is, lukt het altijd. Als hij iets minder is, voel je dat meteen."

  "Het is aan mij om sterker te zijn. In plaats van te klagen over het systeem, moet ik gewoon harder werken."

  De kritiek luidt al eens dat hij een harde hand nodig heeft. Maar die weerlegt hij. "Ik ben al heel streng voor mezelf. Ik train heel hard. Er zijn altijd mensen die geïnteresseerd zijn in mijn manier van leven. Maar ik heb van niemand lessen nodig."

  "Mensen die niet meer bij de entourage van BMC horen, geven vaak kritiek omdat ze gefrustreerd zijn. Dat is normaal, maar stoort me niet. Ik ben gelukkig, heb nog drie jaar contract en alles zit goed in mijn hoofd. Ik twijfel niet."

  "Hout vasthouden: heb al veel geluk gehad in mijn carrière"

  Omdat deze winter zo goed was, kwam Gilbert ook nog eens terug op zijn mindere voorjaren de voorbije twee jaar. "Topsport gaat om de details. Als er enkele dingen niet goed zitten in de winter, weerspiegelt zich dat in je vorm."

  "Dat is niet plezant, maar ik troost me met de gedachte dat  ik al veel geluk heb gehad in mijn carrière. Ik houd hout vast, maar ik ben nog niet zwaar ziek geweest of ben nog niet zwaar gevallen. Het is normaal dat je in een carrière en zeker na enkele topjaren een mindere periode doormaakt. Daar leer je trouwens ook van."

  Gilbert wordt straks 32. Aan stoppen denkt hij nog helemaal niet. "Net omdat ik nog nooit iets ernstigs meemaakte, denk ik nog wel enkele jaren langer renner te kunnen zijn."