• home
 • video
 • pas verschenen

  Anthuenis: "Ik vind het ontslag van Van den Brom logisch"

  "Het probleem is in eerste instantie niet de coach."

  Het vertrek van John van den Brom bij Anderlecht verbaast Aimé Anthuenis niet in het minst. "Dit was niet meer houdbaar", zegt de ex-coach van paars-wit. "Negen keer verliezen in 29 wedstrijden: ik denk niet dat dat in Anderlecht al gebeurd is. Maar je kunt niet zeggen dat Van den Brom een slechte coach is."

  Negen verlieswedstrijden voor Anderlecht, dat zijn er evenveel als Lokeren en AA Gent en bijvoorbeeld maar twee minder dan Waasland-Beveren, dat veertiende staat. Die slechte resultaten kosten John van den Brom de kop.

  Anthuenis: "Ik vind dat Anderlecht zijn coach altijd goed verdedigd heeft. Het heeft veel geduld getoond toen al een paar keer eerder om ontslag gevraagd werd, maar op een bepaald moment wordt de druk van de media en het publiek zo groot dat het niet meer te houden is."

  "Je kunt niet zeggen dat Van den Brom geen krediet gekregen heeft. Anderlecht laat nu ook uitschijnen dat het mee de schuld op zich neemt van de slechte resultaten. Dat charmeert me wel."

  "Want voor mij ligt het probleem in eerste instantie niet bij de coach, maar veeleer bij het gebrek aan dominante spelers. Er zijn na het vertrek van Mbokani, Biglia en Jovanovic geen vedetten - en dat bedoel ik op een positieve manier - die rendement geven."

  "Anderlecht is een doorsnee ploeg zonder vedetten, maar zelfs zonder die vedetten kun je het je niet veroorloven om bijvoorbeeld in Charleroi en Leuven te verliezen. En omdat je geen ploeg kunt ontslaan, is de coach het slachtoffer."

  "Van den Brom heeft me één keer negatief verrast"

  Het voortdurende geschuif met zijn spelers en systeem kwam Van den Brom bij veel waarnemers op heel wat kritiek te staan. 

  Anthuenis: "Of Van den Brom me negatief verrast heeft dit seizoen? Eén keer. Nadat Anderlecht thuis met 2-0 gewonnen had van Club Brugge gooide hij zijn ploeg de week erna om in de match op Lierse (waar Anderlecht met 2-0 verloor, red)."

  "Dat vond ik geen goeie zet. Van den Brom zocht een elftal, maar vond het niet. Ik denk trouwens ook niet dat het makkelijk te vinden is."

  "Naast het gebrek aan dominante spelers heb ik mijn twijfels bij de talentvolle jongeren. Ik roep niet mee met de media dat we nog een jaar of twee moeten wachten en dat ze dan zullen ontploffen. Zelf heb ik veel talentvolle jongeren gekend die twee jaar later een stap achteruit in plaats van vooruit gezet hadden."

  Anthuenis plaatst nog meer kanttekeningen. "Ik twijfel aan het centrale verdedigersduo Kouyaté/Mbemba. Ik zeg zeker niet dat dat slechte spelers zijn, maar volgens mij zijn ze niet complementair."

  "Verder heb je veel spelers met ups en downs. Mitrovic is bijvoorbeeld een heel goeie spits, maar vandaag is hij goed en morgen heel wat minder..."

  "Hasi dacht als speler al mee met de coach"

  Zelf was Anthuenis drie jaar gezagvoerder van het Anderlechtse schip. Hij kent het huis dus door en door. "Negen keer verliezen stond in mijn tijd in het Astridpark ook zeker niet in het woordenboek. Vier/vijf keer was het maximum, hé."

  "Als ik dan toch moet vergelijken met mijn periode, grijp ik terug naar mijn derde seizoen in Brussel. De ploeg werd volledig afgekalfd. Koller, Radzinski, Goor, Dheedene, Zetterberg: allemaal werden ze verkocht. Maar Anderlecht is er toen heel snel in geslaagd een nieuw, sterk team te vormen."

  "Vroeger kon Anderlecht dan ook steevast het beste kopen, zeker in het binnenland. Nu gaan de beste Belgen naar het buitenland."

  "Het wordt de grote uitdaging voor het bestuur en het scoutingsapparaat, dat soms in twijfel getrokken wordt, om een nieuwe ploeg te smeden. Met meer leiders, talent en vedetten."

  "Met Besnik Hasi als coach tot het einde van het seizoen heeft Anderlecht alvast een goeie opvolger aangewezen. Ik ken hem heel goed, van bij Genk en Anderlecht."

  "Als speler dacht hij al mee met de coach. Voor mij is hij de ideale man voor de volgende weken. Met wat geluk gaat Besnik een mooie trainersloopbaan tegemoet."

  "Zal me Van den Brom herinneren als een positief man"

  Hoe zal Anthuenis zich de passage van Van den Brom herinneren? "Als iemand die de titel gepakt heeft en de Champions League gehaald heeft. Hij is dus zeker geen slechte trainer. Maar hij is niet op het ideale moment in Brussel beland. Ik vind hem een heel positieve man die goed overkwam, rechttoe rechtaan, ook in de media. Hij heeft zijn spelers verdedigd, maar werd geconfronteerd met een gebrek aan talent."