• home
 • video
 • pas verschenen

  Anderlecht-voorzitter: "De spelers zijn de grote schuldigen"

  Vanden Stock spaart de paars-witte selectie niet.

  Op een persconferentie vanochtend in Neerpede heeft Roger Vanden Stock bevestigd dat John van den Brom (47) geen coach meer is in Anderlecht. "Dit is een droevig moment", zegt Vanden Stock. Besnik Hasi (42) volgt de Nederlander op tot het einde van het seizoen. "Besnik heeft de kwaliteiten om de groep wakker te schudden", klinkt het bij de clubleiding.

  "Ik wilde deze persconferentie absoluut vermijden. Dit is een droevige periode voor de club, maar op dit ogenblik is jammer genoeg geen enkele andere maatregel mogelijk dan John van den Brom te bedanken voor zijn inzet van de voorbije twee seizoenen", zegt voorzitter Vanden Stock.

  "John heeft een nieuwe wind in de club doen waaien en enkele jongeren ingepast, maar hij slaagde er jammer genoeg niet in om een nieuw geheel samen te stellen na het vertrek van enkele sterkhouders."

  "Ik had gehoopt met onze coach verder te kunnen en dat het beter zou worden, maar het bleef slecht. Na de wedstrijd tegen OHL was de druk van de media, supporters en mensen binnen het huis te groot geworden. Daarom was het ontslag noodzakelijk. Jammer genoeg, want ik doe dit niet graag."

  "Dit is wel een gedeelde verantwoordelijkheid. Van ons, het bestuur, de trainer maar ook van de spelersgroep die vorige zaterdag in Leuven een prestatie geleverd heeft die deze club onwaardig is."

  "De spelers zijn de grote schuldigen. John heeft alles geprobeerd, hé. Misschien te veel geprobeerd en te veel veranderd van systeem. Dat wil zeggen dat de spelers hem ontgoochelden. En mij ook."

  "Ik wens John oprecht het allerbeste in zijn verdere loopbaan en wil hem hoogstpersoonlijk danken voor de titel en de twee kwalificaties voor de Champions League. John is een talentvolle, jonge trainer die elders ongetwijfeld snel aan de bak zal geraken."

  Hasi wordt na zes jaar hoofdtrainer

  * John van den Brom ging in mei 2012 aan de slag als coach van Anderlecht in opvolging van Ariël Jacobs. Hij won een titel (2013) en twee Supercups (2012 en 2013). De Nederlander had in het Astridpark nog een contract voor een seizoen. Het ontslag kost de club naar verluidt een miljoen euro.

  * Besnik Hasi is sinds 2008, toen hij een punt zette achter zijn spelerscarrière, assistent-trainer bij Anderlecht. Hij zal de club komende zondag leiding geven op de slotdag van de reguliere competitie tegen Oostende en ook tijdens PO I. Manager Herman Van Holsbeeck: "Besnik kent de club van binnen en van buiten. We zijn ervan overtuigd dat hij de kwaliteiten heeft om de groep wakker te schudden en de spelers voor hun verantwoordelijkheid te plaatsen."

  Tweets over het ontslag van Van den Brom: