• home
 • video
 • pas verschenen

  Voetbalschoenen door de jaren heen

  Voor deze voetbalschoenen van Puma valt zelfs Pelé in zwijm.

  Zorgt de "voetbalsok" waar Adidas en Nike mee op de proppen komen voor een revolutie in het voetbal? Het zou niet de eerste zijn. Een overzicht van de verschillende modellen van voetbalschoenen, met een broederstrijd als rode draad.

  1. De beginjaren: Henry VIII

  De wortels van het voetbalspel liggen in Engeland en dus vinden we de eerste speciale voetbalschoenen ook daar terug. De legendarische koning Henry VIII, bekend om zijn vele vrouwen en bloeddorstigheid, had in 1526 al een paar schoenen in zijn garderobe staan.

  De échte voetbalschoenen zoals wij ze nu kennen werden voor het eerst in de 19e eeuw geproduceerd. Ze werden vervaardigd in leer, hadden een metalen tip en zelfs al noppen, zij het in metaal.

  Deze voetbalschoen uit 1830 ziet er al fraai uit

  2. De broers Dassler

  In het begin van de 20e eeuw worden voetbalschoenen voor het eerst big business. Verschillende kleinere spelers worden vanaf 1925 nagenoeg weggevaagd door twee Duitse broers: Adolf en Rudolf Dassler. Hun eerste voetbalschoen telt 6 of 7 afschroefbare noppen.

  De eerste schoen van de broers Dassler

  3. Broederstrijd: Adidas vs. Puma

  Na de Tweede Wereldoorlog botert het niet meer tussen Rudolf en Adolf Dassler. Adolf "Adi" gaat zijn eigen weg en richt Adidas op, Rudolf heeft zijn tegenzet snel klaar en komt met Puma op de proppen.

  Tot op de dag van vandaag zal Adidas marktleider blijven wat de voetbalschoenen betreft. Met de Copa Mundial maakt het zelfs de succesvolste voetbalschoen aller tijden. Maar Puma verovert wel de harten van de voetbalfans door de Brazilianen, Pelé op kop, voor zijn karretje te spannen.

  De eerste voetbalschoenen van Puma

  Pelé heeft zijn keuze tussen Adidas en Puma al gemaakt

  Alle Vlaamse jongetjes willen in de jaren 80 deze Copa Mundial (Adidas)

  4. De jaren 90: de Predator

  De technologische vooruitgang krijgt een enorme boost dankzij ex-Liverpool-speler Craig Johnston. Aan de hand van zijn vernieuwingen komt Adidas met de Predator op de markt, na de Copa Mundial de populairste voetbalschoen aller tijden.

  De Predator is dé hit op de voetbalvelden in de jaren 90

  5. Blijven experimenteren

  De voorbije jaren zijn de voetbalmerken blijven experimenteren om hun schoenen, nog dynamischer, nog strakker, nog lichter te maken. Ook wereldspeler Nike springt in de dans en steekt Adidas stilaan naar de kroon. Die laatste komt in 2004 met de F50 uit, een schoen zonder veters. Het experiment blijkt geen succes.

  De F50 had geen (zichtbare) veters, maar was geen succes

  6. De toekomst: de voetbalsok?

  Nike en Adidas blijven elkaar vliegen afhappen en komen nu ook gelijktijdig met een zelfde nieuw ontwerp. Bij de Magista en de Prime Knit zijn de schoen en de kous aan elkaar vastgemaakt.

  Voor wie er nog meer over wil weten: