• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Buyten: "Ik ga niet naar Brazilië als toeschouwer"

  "De coach weet hoe professioneel ik ben."

  Daniel Van Buyten heeft in een interview met fifa.com gesproken over de kansen van België op het WK. "We maken een goede kans om onze groep te winnen, maar we mogen niet verwachten dat we makkelijk zullen doorstoten."

  De Rode Duivels beleven na enkele mindere jaren opnieuw succesvolle momenten. Van Buyten, die ook aanwezig was op de laatste WK-eindronde in 2002, vindt de wederopstanding een gevolg van een goede generatie, maar heeft ook complimenten voor de voetbalbond.

  "Het gaat er professioneler aan toe. Nu hebben we ook een volledig nieuw team van trainers en fysiotherapeuten", zegt Van Buyten." "De belangrijkste succesfactor is natuurlijk dat talenten in het buitenland spelen."

  De Rode Duivels worden bekeken als een outsider voor het WK, maar Van Buyten tempert die verwachtingen. "We maken een goede kans om onze groep te winnen. Maar het is ook twaalf jaar geleden dat België nog eens op een WK was. We mogen niet verwachten dat we makkelijk zullen doorstoten."

  "We hebben het hele land wakker geschud met ons voetbal"

  Van Buyten voelt dat de Belgische fans enthousiast zijn. "Enkele jaren geleden miste ons land een hart en een ziel. Het voetbal leefde niet. Maar nu hebben we het hele land wakker geschud met ons voetbal. De Wereldbeker is het enige waarover gepraat wordt. Dat is leuk, maar zorgt wel voor extra druk."

  Van Buyten beseft dat hij moet concurreren met veel spelers om een basisplaats te forceren. "Ze zijn veel jonger, maar de coach weet hoe professioneel ik ben. Ik ga niet naar Brazilië als toeschouwer, ik wil spelen."

  Zijn ervaring ziet de 36-jarige Van Buyten als grootste troef. Hij heeft al een groot toernooi gespeeld en weet als geen ander waar de gevaren schuilen. "We gaan veel tijd met elkaar doorbrengen, dus kunnen we het ons niet veroorloven om problemen te laten escaleren. Ze moeten onmiddellijk worden besproken."

  "Het is belangrijk dat we het moreel van de ploeg hoog houden en als iemand een probleem heeft, moet hij dat onmiddellijk zeggen. Het is belangrijk dat iedereen volledig gefocust blijft op het voetbal", besluit Van Buyten.