• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Wilmots is bijna rond met de selectie"

  "We moeten niet te veel belang hechten aan het resultaat in oefenwedstrijden."

  Sporza-commentator Peter Vandenbempt was gisteren getuige van het 2-2-gelijkspel van de Rode Duivels tegen Ivoorkust. Na de wedstrijd voelde hij de ontgoocheling bij spelers en supporters. "De les is: scherp en alert blijven tot het einde van de wedstrijd en niet willen laten zien hoe goed ze wel kunnen voetballen."

  "Als je 2-0 voor staat en de vorige wedstrijden hebt verloren, dan wil je echt wel winnen", zegt Vandenbempt. "Je voelde de ontgoocheling in het stadion. Weinig spelers hadden na de wedstrijd zin in een interview en dat is altijd een veeg teken."

  "Het eerste uur was echt wel goed. 20 minuten lang waren de Rode Duivels zelfs outstanding. Heel aanvallend. De Bruyne was zoveel beter dan tegen Colombia en Mertens is een heel goeie voetballer geworden bij Napoli."

  "België had de tegenstander lange tijd helemaal onder controle, zoals dat vaak het geval was tijdens de kwalificatiecampagne. Maar het vervolg was een pak minder. De concentratie en de balcirculatie vielen weg en ze kropen achteruit. Zo brachten ze zichzelf in de problemen."

  "Toch hoeven we ons volgens Vincent Kompany geen zorgen te maken en iedereen luistert toch naar Kompany", zegt Vandenbempt. "Aan het resultaat van een vriendschappelijke wedstrijd moet je het belang hechten dat het verdient. Niet veel."

  "Ik herinner me dat de Rode Duivels in de aanloop naar Euro 2000 iedereen klopten in de voorbereiding. Zelfs in Italië gingen ze winnen, maar in de eerste ronde van het EK lagen ze er wel uit."

  "De les is: scherp en alert blijven"

  "Misschien is het zo dat deze groep topspelers alleen scherp en gefocust is bij matchen met inzet", zegt Vandenbempt. "De laatste vier wedstrijden zonder inzet (de kwalificatiematch tegen Wales en de oefenduels tegen Colombia, Japan en Ivoorkust, red) werden niet gewonnen."

  "Het argument van de spelers is dat ze veel hebben gewisseld, maar dat doet de tegenstander natuurlijk ook. En ook de tegenstanders zijn tijdens zo'n wedstrijd minder geconcentreerd dan op het WK."

  "De les is dus dat de spelers scherp en alert moeten blijven tot het einde en niet willen laten zien hoe goed ze wel kunnen voetballen, zoals Kompany een beetje deed."

  "Wilmots heeft gezien dat er geen betere spelers zijn"

  Kunnen de tegenvallende resultaten tijdens de oefeninterlands Wilmots doen beslissen om nog enkele nieuwe namen mee te nemen naar Brazilië?

  "Ik denk het niet", zegt Vandenbempt. "Wilmots heeft al wel gezien dat er niet veel beters is dan de spelers waarmee hij het WK heeft gehaald. Ik denk niet dat enkele jonge veulens uit de eigen competitie, zoals Thorgan Hazard, Batshuayi of Vanaken het zullen halen."

  "Zelfs het argument dat journalisten vaak gebruiken, dat spelers als Vermaelen, Alderweireld en Defour veel op de bank zitten, is door Wilmots gecounterd."

  "Met een voorbereiding van vijf en een halve week is er tijd genoeg om hen fit en fris te krijgen. Ik denk dat wij nog wel veel zullen speculeren, maar dat Wilmots bijna klaar is met zijn selectie."

  "Contractverlenging regelen na het WK"

  Het contract van Marc Wilmots loopt af na het WK. De voetbalbond wil het contract van de bondscoach liefst voor het WK openbreken. Wilmots zelf houdt voorlopig de boot af.

  "Wilmots heeft tijd", zegt Vandenbempt. "Hij is zich bewust van zijn sterke positie aan de onderhandelingstafel als held van het vaderland."

  "Mijn persoonlijke mening is dat die contractverlenging niet geregeld hoeft te worden voor het WK. Op zo'n WK kan veel gebeuren. Ook negatieve dingen. Dan heb je misschien een nieuw contract, terwijl je niet meer verder wil met elkaar."