• home
 • video
 • pas verschenen

  Swings: "Wil een podiumplaats op het WK allround"

  Swings ziet Blokhuijsen en Verweij als grootste kandidaten voor de wereldtitel.

  Bart Swings maakt zich klaar voor het einde van het schaatsseizoen. Komend weekend schaatst hij de WB-manche in Inzell en over twee weken start hij met ambities op het WK allround in Heerenveen. "Maar voor de eerste plaats moet ik wel nog stappen maken."

  Bart Swings rijdt vrijdag in Inzell de 5.000 meter, zaterdag doet hij mee aan de massastart en zondag staat de 1.500 meter op het programma.

  De wereldbekerwedstrijd in Inzell is een opwarmer voor het WK allround van over twee weken.

  Door de afwezigheid van titelverdediger Sven Kramer (zette een punt achter het seizoen door een operatie aan de neusholtes) ziet Swings de Nederlanders Jan Blokhuijsen en Koen Verweij als belangrijkste kandidaten voor de wereldtitel.

  "Zelf mik ik op een podiumplaats", zegt Swings, die vorig jaar derde werd, achter Kramer en de Noor Bøkko. "Dat is heel wat. Voor de eerste plek moet ik echt nog wel wat stappen maken."

  "Genoeg mensen die nog hard willen gaan"

  Na de 10 kilometer op de Winterspelen in Sotsji had Swings even geen ijs gezien. "Tot afgelopen dinsdag had ik niet meer op het ijs gestaan", zegt hij op de website van zijn schaatsteam Stressless. "Daardoor voelde ik me eigenlijk wel gretig en hersteld, toen ik van Sotsji thuis kwam."

  Swings verwacht wel wat van het WK. "Het zal een mooi toernooi worden. Ik merk dat er nog genoeg mensen zijn die hard willen rijden. En ja, daar ben ik er ook één van. Maar eerst focus ik op de wedstrijden in Inzell. Die massastart, dat is een mooi onderdeel. Over vier jaar is dat wellicht olympisch..."