• home
 • video
 • pas verschenen

  Ivorianen leren Nederlands bij Beveren: "Dit is de deur"

  Vooral Zététo hing de clown uit tijdens de lessen Nederlands

  Een bijzonder fragment uit Belga Sport: "Bestemming Beveren". Om de integratie van de Ivorianen te bevorderen worden lessen Nederlands opgestart bij de club. Maar echt vlot loopt dat niet. Yaya Touré (nu Manchester City): “Het was echt lachen geblazen met die leraar."

  In de zomer van 2001 worden vijf Ivoriaanse voetballers rechtstreeks vanuit Abidjan (Ivoorkust) in de dorpskern van de Oost-Vlaamse gemeente gedropt: Yaya Touré, Venance Zézéto, Gilles Yapi Yapo, Arsène Né en Jocelyn Joss Péhé.

  Het is het begin van een bijzondere bladzijde in de vaderlandse voetbalgeschiedenis. Belga Sport zocht de Ivorianen van toen op. Wat is er zoveel jaar later van de vijf voetbaltalenten geworden?

  "Respect voor de Vlamingen bijbrengen"

  Een moment waar ze allemaal met de glimlach aan terugdenken, zijn de lessen Nederlands van toen, bedoeld om de integratie ook naast het veld te vergemakkelijken.

  “En om hen respect bij te brengen ten opzichte van de Vlamingen”, vertelt hun toenmalige coach Herman Helleputte. Toch liepen de lessen niet van een leien dakje.

  Arsene Né (na Beveren bij Metalloerg Donjetsk, Eupen en Hasselt): “Ik herinner me die lessen nog heel goed. Nederlands was echt heel moeilijk voor ons. Iedereen lachte, maar vooral Zézéto hing echt de grapjas uit."

  Venance Zézéto (na Beveren in Oekraïne en Finland aan de slag): “Enkele woorden hebben we geleerd, maar het was toch heel moeilijk hoor.”

  Yaya Touré (na Beveren onder meer Barcelona en nu Manchester City): “Het was echt lachen geblazen met die leraar. Hij hing allerlei woorden op in de kamer en vroeg ons die te herhalen. Het was fantastisch.”

  Jocelyn Joss Péhé (gestopt met voetballen, werkt in een donutfabriek): “Maar uiteindelijk verstopten we ons voor de leraar, zodat we niet meer naar die lessen hoefden."