• home
 • video
 • pas verschenen

  Zwarte Duivels: "Veel geleerd in tweede afdeling"

  De Zwarte Duivels

  De Zwarte Duivels, de Belgische rugbymannen, spelen komend weekend hun voorlaatste match in divisie 1A van de European Nations Cup. Degradatie lijkt onafwendbaar.

  "Maar het was geen verloren moeite", zegt Mathias Rondou, technisch directeur van de Vlaamse rugbybond, aan Sporza.

  "De tweede divisie (vlak onder het Zeslandentoernooi, red.) is qua niveau erg hoog in vergelijking met de divisie eronder."

  "Op papier was het moeilijk om niet meteen weer te degraderen. De kloof tussen de tweede en derde divisie is te groot. Maar de marges waren altijd erg klein en we deden veel ervaring op."

  "We hebben bewezen dat we er ooit kunnen thuishoren, maar we missen nu nog wat ervaring en onze kern is niet breed en kwalitatief genoeg."

  De Zwarte Duivels sluiten hun campagne volgende week af. Zaterdag spelen ze in Roemenië, volgende week komt Rusland op bezoek op de kleine Heizel.

  "Onze jeugdploegen doen het goed"

  De hoop is dat België meteen over twee jaar weer zal kunnen stijgen van divisie 1B naar 1A. Mathias Rondou: "En daar willen we dan blijven. Ik denk niet dat we daar veraf zijn. De jeugdteams doen het goed, maar het is nog te vroeg om van die jonge gasten iets te verwachten. De toekomst is wel hoopvol."

  "We zijn nu 24e van de wereld en de top 20 mag naar het WK. Dat blijft de ambitie. Maar ook een betere competitie in België uitbouwen blijft een uitdaging."

  European Nations Cup divisie 1A