• home
 • video
 • pas verschenen

  Renners op fietspad: mag het nu wél of niet?

  Renners mogen vanaf dit jaar niet meer op het fietspad rijden tijdens de koers, maar in het openingsweekend werd dat reglement aan de laars gelapt en dat zorgt voor discussie in het peloton. De UCI erkent het probleem en zou deze week nog voor verduidelijking zorgen.

  Opmerkelijk beeld tijdens Kuurne-Brussel-Kuurne: op de kasseien van de Varent koos de kopgroep voor het fietspad, terwijl de achtervolgende groep even later netjes op de weg bleef.

  Volgens een nieuwe UCI-reglement mogen renners geen zandweg, trottoir of fietspad gebruiken dat naast de weg ligt. "In theorie had men de kopgroep uit de koers kunnen nemen", zegt UCI-commissaris Philippe Mariën in de kranten.

  "Maar binnen de UCI heerst zelf ongenoegen over het nieuwe reglement, dat moeilijk te interpreteren is. Wat doe je bijvoorbeeld met een renner die op het fietspad springt om een val te vermijden?"

  "Het reglement is er om de veiligheid van de toeschouwers en de sportiviteit te bevorderen. Wat die sportiviteit betreft: als een renner in volle finale voordeel haalt uit zo'n manoeuvre, dan zullen we niet twijfelen en meteen ingrijpen."

  "UCI komt later deze week met een verduidelijkend communique"

  Lotto-Belisol-renner Marcel Sieberg, op de Varent netjes op de kasseien in het peloton, deed maandag op Twitter al zijn beklag over de situatie. Zijn ploegleider Bart Leysen had enkele dagen eerder nog exact de situatie van de Varent voorgelegd aan UCI-hoofdcommissaris Peter Judez.

  "Dat was voor mij dé plaats waarover discussie kon zijn", zegt Leysen. "Daarom heb ik bewust gevraagd of een renner daar over het fietspad mocht rijden. Het antwoord was: "Neen, dan wordt hij gediskwalificeerd". Toen ik vroeg wat er zou gebeuren als 30 renners voor het fietspad zouden kiezen, luidde het: "Dan doen we niets"."

  Lotto-Belisol-woordvoerder Arne Houtekier: "Wij vragen duidelijkheid. Eén iemand niet, maar een grote groep renners wel. Dat klopt niet. Bovendien is het niet duidelijk wat een fietspad is en wat niet."

  UCI-commissaris Philippe Mariën begrijpt de frustraties. "De UCI zou de invulling van het reglement kunnen verfijnen. Je kunt Tom Boonen 24 uur na de koers moeilijk laten weten dat hij toch niet de winnaar is van Kuurne-Brussel-Kuurne."

  "De commissarissen staan voor problemen. Want wat doe je als een grote groep het fietspad neemt en een commissaris er maar de helft van herkent? Of wat doe je wanneer Boonen, Gilbert, Cancellara of Sagan in volle finale op het fietspad springen? Wie zal dan het lef hebben om in te grijpen?"

  "Mijn idee is: alleen diskwalificatie wanneer de overtreding bewust, aantoonbaar en resultaatbepalend is in de finale van de wedstrijd. De UCI zal overigens later deze week een verduidelijkend communiqué verspreiden."