• home
 • video
 • pas verschenen

  De Witte vs Houben: Wie haalt Play-off I?

  De voorzitters van Gent en Genk geloven nog in Play-off 1.

  Op twee speeldagen voor het einde van de reguliere competitie tellen Racing Genk en AA Gent evenveel punten. Tenzij KV Kortrijk nog voor een grote verrassing zorgt, maken Genk en Gent uit wie het zesde en laatste Play-off I-ticket binnenhaalt. Het Nieuwsblad sprak met de voorzitters van beide clubs.

  "Ik ben er nog altijd van overtuigd dat we ons plaatsen", zegt Genk-voorzitter Herbert Houben. "We hebben zondag opnieuw verloren, maar niet vergeten: we speelden op Anderlecht. Ik zag toch al veel beterschap in het spel dat we onder Emilio Ferrera op de mat legden."

  Genk heeft zijn lot wel nog in eigen handen, want als het twee keer wint is het sowieso zeker van Play-off I.

  "Ik wil low profile blijven wat onze ambities betreft", zegt Gent-voorzitter Ivan De Witte. "Uiteraard is het gezien onze recente uitslagen mogelijk dat wij Play-off I nog halen, maar het blijft toch moeilijk. Vooral omdat Genk bij gelijke punten in het voordeel is." (Genk heeft meer gewonnen wedstrijden.)

  "Het zou in elk geval onverhoopt zijn, drie maanden geleden stonden wij maar liefst zeventien punten achter Genk. Als we Play-off I toch nog halen, is dat een half mirakel."

  Wat heeft Genk/Gent te zoeken in Play-off I?

  "Over de titel spreekt uiteraard niemand nog", zegt Houben. "In dat debat kunnen we alleen nog scherprechter zijn. Top drie? Dat zei ik twee weken geleden, toen we naar Anzji trokken, maar dat mogen we inmiddels ook vergeten. Maar die vierde of vijfde plaats kan ook nog Europees voetbal opleveren, daar moeten we ons op focussen."

  "Play-off I is een totaal nieuwe competitie, een nieuw begin", antwoordt De Witte. "Dat wij net als Genk maar 6 op 30 haalden tegen de topploegen wil niets zeggen. Ik denk dat wij nooit op ons sterkst hebben kunnen aantreden. Dat is binnenkort misschien wel het geval, als spelers als Milicevic, Kage en Pedersen uit blessure terugkeren."

  Is het missen van Play-off I een drama?

  "PO I missen zou niet te verantwoorden zijn", vindt Houben. "Het overkwam ons al in mijn eerste seizoen als voorzitter (2009-2010), toen we onder Vanhaezebrouck slecht startten en Vercauteren de boel overnam. Maar toen was het al een paar jaar minder. Nu zijn we het aan onze status en budget verplicht om Play-off 1 te halen."

  "Voor ons zou het geen catastrofe zijn zoals voor Genk", zegt De Witte. "Zij hebben altijd in die top zes gestaan, wij zijn al meermaals afgeschreven. Pas op, ik zou het nog altijd bijzonder jammer vinden om ernaast te grijpen. Je kan zeggen dat we in januari inspanningen gedaan hebben op de transfermarkt en dat Play-off I daarom moet, maar die transfers waren toch vooral met het oog op volgend seizoen."