• home
 • video
 • pas verschenen

  Wuyts en De Cauwer: "De kijker is de winnaar"

  Michel Wuyts en José De Cauwer over het Openingsweekend.

  Het Belgische openingsweekend is afgelopen. Sporza-commentatoren Michel Wuyts en José De Cauwer trekken de eerste conclusies na een interessant tweeluik. Ze analyseren de prestaties van de Belgen, de buitenlanders en het belang van de Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne in het internationale wielerlandschap.

  Michel: "De kijker heeft twee wedstrijden gezien om duimen en vingers bij af te likken. Zowel in de Omloop als in Kuurne-Brussel-Kuurne is ondernemend gekoerst, met open vizier en zonder angst voor terugval."

  José: "Wat we in Kuurne-Brussel-Kuurne gezien hebben is iets dat we nog niet vaak hebben gezien: een ploeg die vijf renners in de kopgroep heeft, onder wie Tom Boonen, die gisteren zijn start had gemist. Maar Sep Vanmarcke is toch wel de man van het weekend (vierde plaats in de Omloop Het Nieuwsblad en derde in Kuurne-Brussel-Kuurne, red)."

  Michel: "Wat Vanmarcke twee dagen na elkaar onderweg afwerkte, was om u tegen te zeggen. Als Vanmarcke zegt dat hij nog niet op zijn best is, dan moeten we ons vasthouden."

  José: "Vanmarcke wilde dit voorjaar een stap vooruit zetten en tonen dat hij geen eendagsvlieg is. Ondanks zijn verlies gaan de prestaties van het afgelopen weekend hem een boost geven voor het werk dat eraan zit te komen."

  "In België hebben we niemand zoals Boonen"

  Michel: "Maar als puntje bij paaltje komt, is het wel opnieuw Boonen die het afwerkt. En dat was niet zo evident. Zelfs niet als je met vier ploegmaats in een kopgroep van tien zit."

  José: "Ja, want er was toch druk van de ploeg. Na de mislukking in de Omloop zie je bij Boonen een mentaliteit die uitstraalt: "we kunnen het weekend toch niet afsluiten zonder overwinning". Hij heeft dat op zijn manier ook gerealiseerd. Als je gaat kijken hoeveel renners we zo hebben in België? 1."

  Michel: "Belgen buiten Boonen? We hebben er toch een heel aantal gezien gekregen. We zagen een heel goeie Van Avermaet. Van Avermaet heeft een verstandige koers gereden in de Omloop. Zijn sprint was minder verstandig, maar hij staat er. Vanmarcke sluit het dichtste aan bij Boonen en Gilbert. Maar wat me bijzonder gecharmeerd heeft is het werk van nog veel jongere Belgen zoals Kenneth Vanbilsen, Jelle Wallays en Zico Waeytens."

  José: "Die jongens trekken de lijn door van de Ster van Bessèges. Dat is heel goed nieuws voor de ploeg Topsport Vlaanderen die al vele jaren het wielrennen sponsort. Alle succes voor de ploeg en proficiat aan Walter Planckaert. En over Van Avermaet: hij heeft toch een grote fout gemaakt in de Omloop. Hij heeft te weinig naar Stannard gekeken in de sprint."

  "Lotto is de verliezer van het weekend"

  Michel: "Vaak is Kuurne-Brussel-Kuurne na de Omloop een afrekening tussen Omega Pharma-Quick Step en Lotto-Belisol. Maar dat vind ik helemaal achterhaald. De spanningsboog is veel breder geworden. Het gaat om veel meer teams. We moeten de vergelijking tussen die twee teams niet meer maken. Maar we kunnen er ook niet naast: Lotto is toch wel de verliezer van het weekend."

  José: "Lotto-Belisol is de enige echte Belgische ProTour-ploeg. Omega Pharma-Quick Step is een veel internationaler gezelschap. Het is moeilijk voor de Lotto-ploeg om met alleen maar Belgen te werken. De ploeg hangt op dit moment vooral af van het succes van Greipel. Dit weekend lukte het niet voor Roelandts en Debusschere."

  Michel: "Ik wil ook even terugkomen op de prestaties van de Fransen. Arnaud Démare heeft vooral in de Omloop een fameuze wedstrijd gereden en dat op zijn 22e. Ik was nog meer gecharmeerd door Johan Le Bon. Die is ook 23, maar die bleef maar gaan."

  José: "En dan moet je ook zeggen dat de jonge Belgen hier in het voordeel zijn. Die hebben de ervaring. Ze zijn hier al van bij de junioren aanwezig. Dit soort wedstrijden moet je leren rijden. Dat is een proces van jaren."

  "Deze koersen hebben meer dan recht van bestaan"

  Michel: "De algemene teneur is dat de Omloop Het Nieuwsblad wat aan waarde verliest. Maar als ik zie welke ploegen allemaal geïnteresseerd zijn om die wedstrijd te winnen, dan zeg ik dat dat niet waar is. Er zijn niet veel types die deze koers nog kunnen winnen. Reken niet meer op de klimmers of de Ardennen-types om hier aan de start te komen."

  José: "Dit soort wedstrijden wordt ook een specialiteit. Hier moet je wringer zijn. Die wedstrijden kosten heel veel energie."

  Michel: "Vandaag en gisteren is bewezen dat onze koersen meer dan recht van bestaan hebben. En er staan heel wat jonge Belgen klaar die hopelijk in het spoor van Boonen treden."