• home
 • video
 • pas verschenen

  Vanden Borre: "Zit niet met WK in mijn hoofd"

  Anthony Vanden Borre (r) keuvelt met Axel Witsel (l).

  Anthony Vanden Borre is na bijna 2,5 jaar weer een Rode Duivel. "Ik ben goed ontvangen en het is nu aan mij om te bewijzen dat ik mijn plaats waard ben." Dries Mertens kwam nog eens terug op de verloren matchen tegen Colombia en Japan. "We staan weer met onze voeten op de grond."

  Van 11 november 2011 is het al geleden dat Vanden Borre nog het nationale shirt droeg. "Ik ben blij om terug te zijn", vertelde de rechtsachter van Anderlecht aan Peter Vandenbempt. "Ik zie veel spelers terug die ik een hele tijd niet heb gezien."

  Toch verliep de re-integratie van Vanden Borre na al die tijd vlot. "Met heel wat jongens heb ik nog samengespeeld en ik heb ook contacten onderhouden. Ik ben heel goed ontvangen, we hebben al heel wat gelachen en de sfeer in de groep is goed."

  Was hij toch niet zenuwachtig, na zo'n lange tijd? "Nee, helemaal niet. Ik ken bijna alle jongens. Ik was er een hele tijd niet bij, maar heb de ploeg uiteraard altijd gevolgd. En zo zie je maar, het kan snel gaan in het voetbal, in twee richtingen."

  De plaatsen voor het WK zijn duur, ook op de rechtsachterpositie. "Maar ik zit nog niet met het WK in mijn hoofd", zegt Vanden Borre. "Ik wil alles stap voor stap nemen. Nu is er eerst deze oefenmatch tegen Ivoorkust en daarna zien we wel. Ik ben hier om te bewijzen dat ik mijn plaats in deze groep heb."

  Wilmots: "Dit wordt niet dé test voor hem"

  "Anthony heeft een moeilijk parcours achter de rug en speelt nu al zo'n drie à vier maanden op niveau", zegt bondscoach Wilmots, die eerder al zei dat Vanden Borre minstens 45 minuten zal spelen. "Dat wordt niet dé test voor hem, het was ook zaak om te zien hoe hij in de groep past. We gaan iemand niet beoordelen op één helft. Ik twijfel niet aan zijn kwaliteiten, maar verwacht van hem wel dat een flankverdediger vooral defensief denkt."

  Mertens: "Dachten misschien dat we iedereen aankonden"

  Ook Dries Mertens stond de pers te woord na de eerste training. "Het is altijd leuk om terug te keren naar België", vertelde de Napoli-speler bij Sporza. "We hebben heel weinig tijd, maar het is leuk om iedereen terug te zien."

  "We willen natuurlijk winnen tegen Ivoorkust. Maar het is echt de bedoeling om tegen een Afrikaans land te spelen, een sterk team bovendien. Zo doen we ervaring op en dat zal nodig zijn."

  Bij de vorige interlandbreak liep het wel mis voor de Duivels, met verlies tegen Japan en Colombia. "Daar hebben we veel uit geleerd. Wat dan? We staan vooral weer met de voetjes op de grond. Landen zoals Japan, die niet in de top 20 van de wereld staan, zijn ongelofelijk sterk en kunnen heel goed voetballen. Je mag geen enkel team onderschatten."

  Kwam deze les dan op het juiste moment voor de Duivels? "We dachten na het mooie jaar misschien wel dat we iedereen aankonden. Maar zelfs tegen de kleinere landen kunnen we het heel moeilijk hebben en werden we zelfs wat weggespeeld. Dat is goed geweest."

  "Ben supergelukkig bij Napoli"

  Mertens ruilde deze zomer PSV voor Napoli. Heel wat waarnemers hadden hun twijfels bij de overgang, maar Mertens bewijst de jongste maanden zijn gelijk. "Ik voel me supergelukkig bij de club", zegt Mertens.

  "Het is heel mooi om daar te spelen. Het voetbal leeft er ongelofelijk. Maar ook alles wat daar bij komt kijken, is leuk: het eten, het weer, de stad en de mensen. Ik had het in het begin wat lastig, maar ik heb het er erg naar mijn zin."