• home
 • video
 • pas verschenen

  Proces tegen Pistorius is begonnen

  Pistorius kwam vandaag zelf naar de rechtszaal in Pretoria.

  In Zuid-Afrika is de rechtszaak tegen Oscar Pistorius begonnen. De olympische en paralympische atleet wordt beschuldigd van de moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp. Pistorius pleitte op de eerste dag van zijn proces onschuldig over de volledige lijn.

  De zitting in het gerechtsgebouw van Pretoria begon met 90 minuten vertraging door een probleem met een tolk.

  Tijdens de zitting pleitte Pistorius onschuldig aan de vier aanklachten die hem ten laste worden gelegd: moord met voorbedachten rade op zijn vriendin Reeva Steenkamp en drie aanklachten voor onwettig wapen- en munitiebezit.

  Pistorius heeft nooit ontkend zijn vriendin te hebben doodgeschoten, maar volgens hem ging het om een spijtig ongeluk: hij hield zijn vriendin voor een inbreker.

  Op de eerste dag van het proces was ook de moeder van Reeva Steenkamp aanwezig. "Ik wil Oscar recht in de ogen kijken en voor mezelf kunnen uitmaken wat de waarheid is over wat er gebeurd is met Reeva."

  Het proces doet heel wat stof opwaaien in Zuid-Afrika en is live te volgen op televisie. Pistorius en Steenkamp vormden een society-koppel in Zuid-Afrika en als de rechter beslist dat de moord met voorbedachten rade gebeurde, wacht Pistorius een minimale celstraf van 25 jaar.