• home
 • video
 • pas verschenen

  De Ketele na ploegkoersdrama: "Zijn bestolen"

  Het WK baanwielrennen draaide vannacht uit op een ongelofelijke sisser voor Kenny De Ketele en Jasper De Buyst. Na een chaotisch slot werden de Belgen uitgeroepen tot de winnaars van de ploegkoers, maar de jury draaide achteraf die beslissing terug. De Ketele doet bij Sporza het relaas over de bewogen ploegkoers.

  Na een bijzonder spannende wedstrijd wisten Kenny De Ketele en Jasper De Buyst zelf niet meteen of ze gewonnen hadden. Maar na enkele minuten volgde de verlossing. Het Belgische duo werd zelfs al geïnterviewd als winnaar, maar even later volgde het harde juryverdict: Spanje en niet België is de wereldkampioen ploegkoers.

  "Ik heb nog altijd geen klare kijk op de zaak", doet Kenny De Ketele na een nachtje slapen het verhaal bij Sporza. "We zijn 20 minuten wereldkampioen geweest. Dat was de hemel voor ons. We hadden al uitbundig gevierd en hadden de overwinning opgedragen aan Kristof (Goddaert, red). Dan krijg je opeens die koude douche."

  De Ketele probeert duidelijkheid te scheppen over de slotfase van de chaotische ploegkoers. "De Spanjaarden trokken met de Zwitsers ten aanval. Wij hebben constant achtervolgd. Door de hoge snelheid was het peloton verbrokkeld. Je kreeg er kop noch staart aan."

  "De ploegen die de Spanjaarden hadden ingehaald, kregen een verliesronde. Maar achteraf heeft de jury een groepje van vijf renners gevonden en hen als peloton beschouwd. Daar hebben ze de Spanjaarden bij aangesloten, maar wij niet."

  "Spanje heeft zo een winstronde genomen en wij niet. Terwijl ze slechts 100 meter voorsprong hadden", zegt een duidelijk ontgoochelde De Ketele. "Dat maakt het erg zuur. Spanje heeft ons nooit op een grote achterstand kunnen rijden, maar we hebben toch een verliesronde aan ons been."

  "Worden bestolen door peloton dat niet kan volgen"

  Hebben De Ketele en De Buyst dan ergens een fout gemaakt? "We wisten dat we de Spanjaarden in het oog moesten houden. We mochten hen geen ronde laten nemen en dat hebben we perfect gedaan."

  "Maar we worden "geflikt" door het peloton. Zij konden ons niet volgen en dat doet ons de das om. Een groep van vijf renners kun je ook niet als peloton beschouwen. Er waren overal renners. We worden bestolen."

  Schort er dan iets aan het reglement? "Neen, de regel is vrij logisch en duidelijk. Als een renner een grote groep inhaalt, krijgt hij een bonusronde. Maar het gaat hier over een peloton van vijf renners ..."

  "De reglementen hoeven niet aangepast te worden, maar wij zijn de dupe van de zaak. Al moet ik wel toegeven: als Spanjaard had ik wellicht ook geprocedeerd."

  "Kon tonen dat eerste titel geen toeval was"

  De Ketele klinkt erg aangeslagen. "Ik heb nog nooit zo hard naar een WK toegewerkt. Dat het zo eindigt, is onaanvaardbaar. Dit weegt heel zwaar op ons. Ik kan nu niet aan de fiets denken", vertelt De Ketele.

  "Ik zag die tweede wereldtitel (De Ketele werd in 2012 al wereldkampioen ploegkoers met Gijs Van Hoecke) als een bekroning op mijn carrière. Ik weet dat ik nooit de absolute wereldtop ben geweest. Maar met deze trui kon ik tonen dat die eerste titel geen toeval was."