Kelly Druyts verovert WK-goud op de scratch

  Kelly Druyts krijgt het eerst goud van het WK piste in Cali.

  Het WK kon niet beter beginnen voor België. Kelly Druyts pakte de eerste titel die in Cali werd uitgereikt: ze won de scratch bij de vrouwen. Na 40 rondjes (10 km) kwam ze solo over de streep. "Dit is een droom die uitkomt", reageert ze. De Poolse Katarzyna Pawlowska, de voorbije twee jaar wereldkampioene, was tweede, de Russin Jevgenia Romanjoeta derde.

  Cali en de scratch liggen Druyts wel. In 2012 haalde ze al eens brons op het WK. En nog dat jaar won ze in Cali de Wereldbekermanche scratch en stak ze ook de eindwinst in de Wereldbeker van de discipline op zak.

  Vannacht nam ze volop het initiatief. Ze maakte mee pogingen van een Duitse en een Colombiaanse ongedaan en reed op zes ronden van het einde met de Ierse Ryan weg uit het peloton van 20 deelneemsters.

  De Ierse begaf, Druyts niet. De meervoudige Belgische kampioene liet het jagende pak achter zich en kon niet geloven dat ze wereldkampioene was.

  "Dit is geweldig. Vooraf droomde ik van de wereldtitel en dat is uitgekomen", reageerde ze. "In 2012 had ik brons, vorig jaar reed ik niet op de piste om sterker te worden op de weg. En nu dit."

  "Ik speelde alles of niks. Op zes ronden van het einde reed ik weg met de Ierse, op drie ronden zat ik alleen en ging ik door. Het bleek de goeie beslissing."

  Top vijf scratch:

  1. Kelly Druyts
  2. Katarzyna Pawlowska (Pol)
  3. Jevgenia Romanjoeta (Rus)
  4. Jennifer Valente (VS)
  5. Laurie Berthon (Fra)

  Foto-impressie van Druyts' succes:

  Felicitaties op Twitter: