• home
 • video
 • pas verschenen

  Oostenrijkse langlauftopper Dürr test positief

  Johannes Dürr was een outsider voor een medaille op de massastart.

  Johannes Dürr heeft de bedenkelijke eer het vijfde positieve geval in Sotsji te zijn. De Oostenrijker is meteen ook de grootste naam van de vijf. Op de skiatlon was hij achtste en vorige maand won hij nog een WB-wedstrijd. De 26-jarige Dürr testte positief op epo.

  "Dit is een zwarte dag voor ons", zegt Karl Stoss, de voorzitter van het Oostenrijks Olympisch Comité. "We zijn in shock na het nieuws van Johannes Dürr. We hebben meteen de nodige maatregelen genomen."

  "We hebben meteen Dürrs accreditatie afgenomen en hem uit het olympische dorp gezet. Hij is al op weg naar Oostenrijk."

  Dürr (foto) werd in het begin van de Winterspelen achtste op de skiatlon, maar vloog daarna terug naar zijn vaderland om te trainen. Daar kreeg hij op 16 februari bezoek van de dopingjagers en leverde hij zijn positieve plasje, met epo, af.

  Het Oostenrijkse langlaufen en biatlon heeft een slechte reputatie sinds het dopingschandaal van de Spelen van Turijn. Zes atleten werden toen voor het leven geschorst. Met Dürr hoopte Oostenrijk een nieuwe, cleane, vaandeldrager te hebben.

  "We hebben nochtans heel wat maatregelen genomen om schoon schip te maken", zegt Stoss. "Dit dopinggeval is een bewijs van het goeie werk dat we leveren. De atleet heeft toegegeven dat hij alleen handelde. Hij neemt alle verantwoordelijkheid op zich."

  Ook Letse ijshockeyspeler positief

  Gisteravond raakte het nieuws bekend van een vierde positief geval in Sotsji. In de urine van de Letse ijshockeyspeler Vitalijs Pavlovs werd het stimulerende middel methylexaneamine aangetroffen. Letland was een van de verrassingen in het ijshockeytoernooi. Het verloor pas in de kwartfinales tegen latere finalist Canada.