• home
 • video
 • pas verschenen

  Gastland Rusland slokop medailles, Zweden ontgoochelt

  Deze ochtend was er een volledig Russisch podium bij de 50km langlaufen.

  De 22e Olympische Winterspelen zitten erop. Tijd dus voor een overzicht. Gastland Rusland was met 13 gouden medailles het succesvolste land. Voor Nederland waren het de beste Winterspelen ooit, Zweden stelde teleur.

  Rusland is naast het succesvolste land van deze Winterspelen ook nog de grote slokop in de medaillestand. In totaal pakte het thuisland 33 medailles.

  De genaturaliseerde shorttracker Viktor An zorgde voor de meeste medailles, maar ook bobsleeër Aleksandr Zoebkov en snowboarder Vic Wild droegen hun steentje bij met ieder twee gouden medailles. De ijshockeyploeg stelde dan weer zwaar teleur. De Russische sterren werden in de kwartfinale door Finland uitgeschakeld.

  Björndalen succesvolste wintersporter

  Op de tweede plaats van de medaillestand vinden we Noorwegen terug. Het Scandanavische wintersportland legde beslag op elf gouden medailles, 26 in totaal. De Noren boekten hun meeste successen in het langlaufen, biatlon en uiteraard... de Noordse combinatie.

  Met Ole Einar Bjørndalen (foto) heeft Noorwegen de succesvolste wintersporter aller tijden. In Sotsji behaalde de levende legende twee gouden medailles wat hem in totaal op 13 medailles brengt. Hij steekt hiermee zijn landgenoot Bjørn Daehlie voorbij.

  Nederland revelatie van Sotsji

  Canada en de Verenigde Staten prijken op plek 3 en 4, maar de revelatie van deze Winterspelen is Nederland. Onze noorderburen bezetten de vijfde plaats en hebben er hun beste Winterspelen ooit op zitten. Ze behaalden maar liefst 24 medailles, waarvan 23 in het snelschaatsen. Sjinkie Knegt pakte brons op de 1.000 meter shorttrack.

  Duitsland stond evenveel op het hoogste schavotje als Nederland, maar de Duitsers haalden met 19 medailles vijf medailles minder dan Nederland. De Duitse delegatie uitte al haar onvrede over de prestaties van de Duitse atleten.

  Zweden stelt teleur

  De grootste teleurstelling in Sotsji is Zweden. De Scandinaviërs veroverden op de laatste dag nog zilver in het ijshockey, maar over het algemeen was het olympisch toernooi wat mager. Ze wonnen wel 15 medailles, maar daar waren maar 2 gouden bij. In Vancouver pakte Zweden nog 5 gouden medailles.