• home
 • video
 • pas verschenen

  Fiers: "Nederlands toernooi was on-ge-looflijk"

  Alle Nederlandse medaillewinnaars van de individuele nummers op een rijtje.

  Van de 32 schaatsmedailles die Nederland in Sotsji kon winnen, haalde het er 23 binnen. "Dit zal de geschiedenis ingaan als het beste toernooi aller tijden voor Nederland", zegt Frank Fiers, cocommentator voor Sporza.

  Het leek bijna een zekerheid: als er een Nederlander aan de start verscheen bij het schaatsen won hij of zij een medaille. Vier keer bezette Nederland zelfs het volledige podium. "Het lijkt me onmogelijk dat ze ooit nog beter doen", zegt Fiers.

  "Nederland heeft hier een on-ge-looflijk toernooi geschaatst. Dit zal de geschiedenis ingaan als de beste Spelen aller tijden."

  Maar wat is de verklaring voor deze plotse dominantie? "Nederland is supersterk, omdat het als enige land zoveel profs heeft. In andere landen zie je vaak dat schaatsers ook nog werken of studeren."

  "Canada, de VS en zelfs Rusland waren ondermaats. Als Nederland dan super is, dan kom je al snel tot die unieke plaatje."

  Geld speelt volgens Fiers ook een belangrijke rol. "Sommige schaatsers moeten schooien om rond te komen. Onze Bart Swings (die aan crowdfunding deed om zich optimaal voor te bereiden op Sotsji) heeft het nu wel goed voor elkaar, maar toch ook niet zo goed als de Nederlandse toppers."

  "Nederland domineert ook in de jeugdcategorieën"

  Heel wat Nederlandse toppers waren ook qua leeftijd op hun piek. Sven Kramer, Ireen Wüst en Ronald Mulder zijn er 27, Stefan Groothuis zelfs al 32. Zullen in Pyeonchang dezelfde namen nog wel de dienst uitmaken?

  "Er staat geen nieuwe Kramer klaar, maar Nederland zal altijd een schaatsland blijven. In de breedte zijn ze heel sterk. Er zijn veel Nederlanders, jongens en meisjes, thuisgebleven die hier ook een medaille hadden kunnen halen. Bovendien domineert Nederland ook de jeugdcategorieën in het schaatsen."