• home
 • video
 • pas verschenen

  Canada blijft het beste ijshockeyland

  Canada is zowel bij de mannen als de vrouwen olympisch kampioen.

  Canada heeft net als vier jaar geleden het felbegeerde ijshockeygoud veroverd. Zweden kon geen vuist maken in een eenzijdige finale: 3-0. Canada is net als in Vancouver zowel bij de mannen als de vrouwen olympisch kampioen.

  Zweden moest al voor de finale een opdoffer verwerken. Smaakmaker Nicklas Bäckström, goed voor 4 assists in 5 matchen, haakte vlak voor de face-off af. Aanvankelijk werd gezegd dat door een migraine-aanval kwam, maar later raakte bekend dat Bäckström positief heeft getest.

  Op het ijs zelf was het al Canada wat de klok sloeg. In de halve finales tegen de VS hadden ze het nog moeilijk om een gaatje te vinden, maar hier lukte het al in de eerste periode. Toews frommelde de puck door de benen van de doelman.

  Zweden had moeite om van zich af te klauwen. Het waren maar wat strelingen op het Canadese gezicht. Kort voor het einde van de tweede periode maakte vedette Sydney Crosby op de counter zijn eerste doelpunt van dit toernooi.

  Crosby speelt zo net als vier jaar geleden, toen hij de treffer van de zege maakte, een cruciale rol in de finale. Het laatste woord was deze keer wel voor zijn ploeggenoot Chris Kunitz, met een schitterende streep.

  Voor Canada is het de negende ijshockeytitel bij de mannen, de derde in vier Spelen. Voor Zweden blijft de teller op twee stuks staan, na zeges in 1994 en 2006.