• home
 • video
 • pas verschenen

  Vrouwen bezorgen Nederland 8e schaatstitel

  Ook de Nederlandse vrouwen winnen de ploegenachtervolging.

  Geen halfuur na de mannen hebben ook de Nederlandse vrouwen de ploegenachtervolging in het schaatsen gewonnen. Nederland verlaat Sotsji met 23 schaatsmedailles, nooit deed een land het op Olympische Spelen beter in één sport.

  Waar de Nederlandse mannen in Turijn en Vancouver nog brons mee naar huis mochten nemen, konden de Nederlandse vrouwen tot voor Sotsji nog geen medaille pakken op de ploegenachtervolging.

  Daar komt nu verandering in, want met hun finaleplaats waren Ireen Wüst, Jorien ter Mors en Marrit Leenstra al zeker van minstens zilver. Maar ze deden wat van hen verwacht werd, net als hun mannelijke collega's in een olympisch record: 2'58"05.

  Het zilver was voor Polen, dat daarmee beter doet dan het brons van vier jaar geleden. Rusland veroverde net als in 2006 het brons.

  Indrukwekkende cijfers voor Nederland

  Nederland sluit het schaatsen af met 23 medailles in het snelschaatsen, waarvan acht olympische titels. Nooit deed een land het op Olympische Spelen beter in één sport. Sven Kramer, Ireen Wüst en Jorien ter Mors winnen elk twee keer goud. Wüst staat zelfs op het podium op élk nummer waaraan ze deelnam (2 keer goud en 3 drie zilver). Ze is bovendien de eerste Nederlandse wintersporter met vier titels.