• home
 • video
 • pas verschenen

  Om naar uit te kijken op de Spelen: de dubbels

  Kan Giuliano Razzoli vier jaar later opnieuw verrassen?

  Kan Razzoli als eerste zijn titel in de slalom verlengen? Kunnen de Nederlanders de ploegenachtervolging bij de mannen en de vrouwen winnen? En kan Zoebkov na de twee- ook in de viermansbob goud pakken? Dat is de inzet van deze voorlaatste dag in Sotsji.

  Giuliano Razzoli (skiën - slalom)

  Kent u Giuliano Razzoli (foto) nog? De Italiaan verraste vriend, vijand én zichzelf door vier jaar geleden de slalom naar zijn hand te zetten in Vancouver. Razzoli werd zo de opvolger van zijn legendarische landgenoot Alberto Tomba.

  Diezelfde Tomba is er nooit in geslaagd zijn olympische slalomtitel te verlengen. Sterker zelfs, nog nooit kon iemand twee keer goud winnen op de slalom. Razzoli (en ook Benjamin Raich, die 8 jaar geleden won) kunnen aan die statistiek iets veranderen. De favorieten komen wel uit Oostenrijk, met Mario Matt en Marcel Hirscher.

  Aleksandr Zoebkov (bobslee - viermansbob)

  Iemand die voor een andere dubbelslag kan zorgen is de Rus Aleksandr Zoebkov (foto). Met de tweemansbob ging hij al als snelste naar beneden en nu wil hij dat in de viermansbob overdoen. De statistieken heeft hij alvast mee. Vijf stuurmannen (Lange, Hoppe, Nehmer, Monti en Ostler) deden het hem al voor en wonnen zowel in de twee- als viermansbob.

  Een andere interessante figuur om in de gaten te houden is de Nederlander Edwin van Calker. Van Calker mikt op een plaats op het podium. Dat zou een mooie revanche zijn voor Vancouver, waar Van Calker niet eens aan de start kwam. Hij vond de baan te gevaarlijk en trok zich kort voor de start terug.

  Nederland (schaatsen - achtervolging)

  De ploegenachtervolging bij de mannen en vrouwen staat sinds 2006 op het programma, maar nog nooit kon Nederland het goud behalen. Bijna altijd waren ze de favoriet, maar steeds liep er iets mis. Ofwel botsten ze op een sterkere tegenstander, ofwel boterde het niet op of naast de baan, ofwel ging er iets mis in de wedstrijd.

  Nu nemen zowel de Nederlandse mannen als vrouwen met niets minder dan het goud genoegen. In de kwalificaties werd de concurrentie telkens op een hoopje gereden. Loopt alles nu wel gesmeerd op het moment van de waarheid? Met twee titels zou Nederland op 8 gouden en 24 medailles in totaal eindigen.