• home
 • video
 • pas verschenen

  Om naar uit te kijken in Sotsji: titelverdedigers

  Canada wil net als vier jaar geleden olympisch goud pakken.

  De laatste dag van de Spelen brengt ons nog langlaufen, bobsleeën, ijshockey en de slotceremonie. Krijgen het langlaufen en het ijshockey dezelfde winnaars als vier jaar geleden? En pakt de winnaar van de tweemansbob ook goud in de viermansbob?

  Canada (ijshockey - mannenfinale)

  Canada kan het eerste land worden dat zijn olympische ijshockeytitel bij de mannen verlengt sinds de Sovjet-Unie in 1988.

  Maar dan moet het wel voorbij Zweden (foto) en de vorig keer dat Canada en Zweden de olympische finale speelden, in 1994, won Zweden in een penalty-shootout.

  Canada en Zweden treffen elkaar al voor de 17e keer op de Spelen, alleen Canada en de VS stonden meer tegenover elkaar (18 keer). Van de 16 vorige duels won Canada er 12, Zweden 3 en één keer werd er gelijkgespeeld.

  Canada is met 8 olympische titels recordhouder, maar de laatste titel buiten Amerika dateert al van 1952 in Oslo. Zweden kan het derde land worden dat drie keer goud won op de Olympische Spelen. De Sovjet-Unie heeft er 7.

  Aleksandr Zoebkov (bobslee - viermansbob)

  Na twee runs zit Aleksandr Zoebkov nog op schema voor een dubbelslag in het bobsleeën. De Rus won in Sotsji al goud in de tweemansbob en leidt ook in de viermansbob, maar deze keer is er heel wat tegenstand.

  De Let Oskars Melbardis volgt op slechts 4 honderdste seconde, de Duitser Maximilian Arndt is derde op 16 honderdsten en titelverdediger Steven Holcomb staat 17 honderdsten in het krijt.

  Zoebkov heeft de statistieken mee, want vijf stuurmannen (Lange, Hoppe, Nehmer, Monti en Ostler) deden het hem al voor en wonnen zowel in de twee- als viermansbob.

  Petter Northug Jr (langlaufen - 50 km vrije stijl)

  De laatste olympische dag in Sotsji begint met langlaufen bij de mannen: 50 kilometer vrije stijl met massastart. De ogen zijn gericht op titelverdediger Petter Northug Jr, die als eerste zijn titel kan verlengen op de 50 km vrije stijl. Hij zou ook de eerste zijn die de 50 km in zowel de klassieke stijl als de vrije stijl wint.

  Slechts twee mannen hebben twee olympische titels op de 50 km in hun bezit: de Noor Bjørn Daehli, die in 1992 en 1998 de vrije stijl won, en de Zweed Sixten Jernberg, die in 1956 en 1964 triomfeerde in de klassieke stijl.