• home
 • video
 • pas verschenen

  Matt houdt stand voor het laatste skigoud

  Mario Matt profiteerde van zijn startnummer in run 1.

  De 34-jarige Oostenrijker Mario Matt is olympisch kampioen op de slalom. De wereldkampioen van 2001 en 2007 hield in de tweede run topfavoriet en huidig wereldkampioen Marcel Hirscher achter zich. Noorwegen is hét skiland van Sotsji geworden, Matt is de oudste olympische kampioen in het skiën.

  Met tien graden boven het vriespunt kregen de skiërs in het Rosa Khutor Alpine Center in de eerste run zware sneeuw voorgeschoteld. Dat speelde in het voordeel van de eerste deelnemers, zij skieden nog op een maagdelijk slalomparcours.

  Met startnummer 3 profiteerde Mario Matt optimaal van die omstandigheden. De wereldkampioen van 2001 en 2007 zette de snelste tijd neer. Zijn landgenoot Marcel Hirscher skiede na hem, maar de huidige wereldkampioen had 1"28 meer nodig.

  In de tweede run was het voor veel skiërs moeilijk om recht te blijven of geen poortje te missen. Hirscher bleef wel foutloos en nestelde zich aan de leiding, maar toen moesten er wel nog acht skiërs volgen.

  Maar ook Neureuther, Pinturault en Ligety namen te veel risico's onderweg en misten een poortje. Uiteindelijk moest Hirscher alleen zijn landgenoot Matt nog vrezen en die bleef overeind. Aan de finish hield hij 28 honderdste seconde over, Hirscher verbeet zijn ontgoocheling.

  Matt oudste olympische kampioen, Oostenrijk hét skiland

  Met zijn 34 jaar en 10 maanden is Matt de oudste skikampioen in de olympische geschiedenis. De Noor Kjetil Andre Aamodt was 34 jaar en 5 maanden toen hij in 2006 de super-G won.

  Aamodts landgenoot Henrik Kristoffersen, die brons won op de slalom, is met zijn 19 jaar dan weer de jongste olympische medaillewinnaar in het alpineskiën.

  Oostenrijk, tot slot, heeft zich opgeworpen als hét skiland van Sotsji. Matt, Mayer en Fenninger zorgden voor drie keer goud en daarnaast was er ook nog vier keer zilver en twee keer brons.