• home
 • video
 • pas verschenen

  Koppenbergcross maakt prijzengeld voor mannen en vrouwen gelijk

  Wyman was in 2013 de beste in de Koppenbergcross voor vrouwen.

  Vanaf dit jaar zal de winnares van de Koppenbergcross in Oudenaarde hetzelfde prijzengeld krijgen als haar mannelijke tegenhanger. Dat is mogelijk dankzij de tussenkomst van een Amerikaanse sponsor. "Een enorme stap voorwaarts", zegt drievoudig winnares Helen Wyman.

  Helen Wyman, de winnares van de Koppenbergcross 2013, kreeg voor die prestatie 350 euro. Haar mannelijke tegenhanger mocht 1667 euro bijschrijven op zijn rekening.

  Vanaf dit jaar rijden de mannen en de vrouwen voor hetzelfde prijzengeld. Dat betekent dat de winnares met 1317 euro meer naar huis zal gaan dan vorig jaar. Maar ook elke vrouw die verder in de uitslag staat, krijgt vanaf nu evenveel prijzengeld.

  Tot nu toe werden vrouwen enkel op wereldkampioenschappen even rijkelijk beloond als de mannen. Al geldt die regel nog maar sinds 2013. Dat nu ook de Koppenbergcross, onderdeel van de BPost Banktrofee, dat voorbeeld volgt is te danken aan een Amerikaanse sponsor die werd aangebracht door drievoudig winnares en Europees kampioene Helen Wyman.

  "In mijn ogen is dit een enorme stap voorwaarts", zegt Wyman op de site van de Koppenbergcross. "Ik besteed een groot deel van mijn vrije tijd aan de vooruitgang van het vrouwenveldrijden en ik hoop dat dit initiatief een kettingreactie zal veroorzaken."