• home
 • video
 • pas verschenen

  As van skiester uitgestrooid over halfpipe

  Sarah Burke zou een favoriete voor het goud in Sotsji geweest zijn.

  Freestyleskiester Sarah Burke overleed in 2012 na een ongeval op training. Maar de Canadese is er toch bij in Sotsji, want een deel van haar as werd vlak voor de Olympische Spelen door de Canadese freestyleploeg uitgestrooid boven de halfpipe en andere delen van de olympische skisite.

  Burke was een topper in het freestyleskiën. Ze won vier gouden medailles op de Winter X Games, werd de eerste wereldkampioene op de halfpipe en zette vijf wereldbekerzeges op haar naam.

  Ze was ook een van de grootste voorvechters om het freestyleskiën op de Olympische Spelen te krijgen. Met succes, want in 2011 werd de sport toegevoegd aan het olympische programma.

  Burke zou het olympische debuut van haar geliefde sport jammer genoeg niet meemaken, want begin 2012 maakte ze een lelijke val op training en ze overleed aan haar verwondingen. Ze was 29.

  Om haar de gepaste eer te bewijzen, heeft de Canadese freestyleploeg een deel van haar assen voor het begin van de Spelen uitgestrooid over de halfpipe in Sotsji. Bijna alle winnaars in het freestyleskiën droegen hun medailles ook op aan Burke.