• home
 • video
 • pas verschenen

  Nederlandse schaatscoach spelt Amerikanen de les

  Jillert Anema was niet te stuiten in de studio van CNBC.

  De Nederlandse schaatscoach Jillert Anema heeft een opmerkelijk optreden op de Amerikaanse zender CNBC gemaakt. "Jullie hebben nul medailles. Nul!", peperde Anema het er goed in. "Jullie zijn toch altijd de beste? Maar dat is niet zo."

  Jillert Anema, de coach van de BAM-ploeg van o.a. Jorrit Bergsma en Bob de Jong, zit nooit verlegen om een straffe uitspraak meer of minder. Na de zege van Bergsma op de 10 km riep hij al triomfantelijk: "Het tijdperk van Sven is al lang voorbij."

  Op CNBC ging Anema nog een stapje verder. Mikpunt van zijn tirade waren de Amerikaanse schaatsers in het bijzonder en de Amerikaanse sport in het algemeen.

  "Dat schaatspak was inderdaad een van de redenen dat jullie teleurstelden. Niet omdat het slecht was, maar omdat jullie dachten dat het slecht was. Wij hebben iets anders gevonden dat ons pak snel maakt: de schaatser in het pak."

  "Als schaatser moet je in jezelf geloven, zoals Amerikanen normaal gesproken altijd doen. Jullie zijn toch altijd de beste? Maar dat is niet zo", was Anema niet te stuiten.

  "Jullie bedenken je eigen domme sport, zoals American Football, en denken dat jullie de beste van de wereld zijn. Maar met echt voetbal horen jullie niet tot de top 30, dus hou maar op."

  "Op de Spelen kun je je meten met de rest van de wereld en dan weet je je plaats. En jullie hebben nul medailles. Nul! Logisch in een sport waar je maar om de vier jaar aandacht aan besteedt."