• home
 • video
 • pas verschenen

  Naamsverwarring in de sport: Eddy Merckx, wie?

  Eddy Merckx en Eddy Merckx, twee (ex-)toppers in hun discipline.

  Russisch bondscoach Fabio Capello riep voor een oefeninterland de verkeerde Andrej Semjonov op. Maar er zijn nog meer sporters wiens namen door elkaar gehaspeld kunnen worden.

  Hieronder hebben we enkele naamgenoten op een rijtje gezet die verwarring kunnen zaaien in de sportwereld.

  Eddy Merckx (wielrenner/biljarter)

  Hoe onfortuinlijk kan de naamkeuze door je ouders zijn, wanneer je als sportman dezelfde naam draagt als de grootste Belgische sporter aller tijden. Het overkwam driebander Eddy Merckx en met twee wereldtitels beschikt hij toch ook wel wat over "Merckxsiaanse" trekjes.

  Michael Johnson (atleet/voetballer)

  De Amerikaan Michael Johnson was lange tijd de snelste mens op deze planeet en ook op het voetbalveld maakte deze wervelwind even brokken. Dan wel in de gedaante van Michael Johnson, een Britse speler van Manchester City. In het fragment hieronder onderstreept de voetballer dat hij meer dan enkel zijn naam gemeen heeft met de atleet.

  Michael Jordan (Basketbalspeler in NBA/Ethias League)

  Verbazing alom toen Michael Jordan in 2007 een contract tekende bij Spirou Charleroi. Al snel bleek dat het niet om de basketballegende ging, maar wel om een "iets" minder getalenteerde naamgenoot. Na een knokpartijtje op training mocht Jordan, die zijn voornaam uit ergernis veranderde in Michael-Hakim, opkrassen bij Charleroi.

  Li Na (tennisster/schermster/baanwielrenner/duiker)

  Met haar zege in Roland Garros (2011) schreef Li Na zich in de geschiedenisboeken als de eerste Chinese grandslamwinnares. Ook in het schermen, duiken en baanwielrennen maakte Li Na furore. In die laatste twee disciplines deed "ze" dat in de gestalte van een man.