• home
 • video
 • pas verschenen

  Marc Wauters bouwt zelf mee aan het WK-parcours BMX

  Wauters: "Het asfalt komt toe aan 160°, we moeten snel werken."

  Zolder is volop een BMX-parcours aan het bouwen. Volgend jaar vindt daar immers het wereldkampioenschap plaats. De manager van het circuit, Marc Wauters, is één van de bezielers van het project. De voormalige geletruidrager steekt ook zelf de handen uit de mouwen.

  Momenteel wordt aan de eerste en grootste bocht gewerkt. Wauters en zijn team zijn volop in de weer met asfalt. "De veiligheid van de renners moet worden gegarandeerd. Ze komen hier aan met snelheden rond de 50 kilometer per uur, dus moeten we de bochten asfalteren", zegt Wauters.

  "Het asfalt komt aan met een temperatuur van 160°C. Snelheid is bij dit werk belangrijk", weet Wauters. "Als het asfalt te hard afkoelt, kun je het niet meer bewerken. Het moet ook volkomen egaal liggen. Het grootste risico is dus dat we te snel willen werken."

  Wauters vindt het niet erg om zichzelf vuil te maken. "Ik vind het wel plezierig om zelf de handen uit de mouwen te steken. Het is ook nodig. Als we het werk zouden uitbesteden, zouden de kosten drie keer zo hoog liggen. Die budgettaire ruimte hebben we helaas niet."

  Samen met Marc Wauters is Gil De Vis de drijvende kracht achter het BMX-project. De Vis is de organisator van het WK. "De kosten die we moeten doen, waren enkel mogelijk met de komst van een WK. En een WK kon enkel maar komen als er een goede clubwerking is. Die is hier fantastisch. De organisatie van het WK is een hoogtepunt voor ons."

  Wauters: "Goed voor het Belgische BMX"

  Na het WK moet het parcours nog dienst doen als trainingsomloop. "Met het oog op de Olympische Spelen is het ideaal dat de renners hier kunnen trainen. Dit wordt het enige parcours in België met een olympische startheuvel. Volgens de strenge regels moet er een startheuvel van 8 meter zijn. De bouw van dit parcours moet het niveau van het BMX in België ten goede komen", besluit Wauters.

  Het WK BMX vindt plaats tussen 21 en 25 juli 2015.