• home
 • video
 • pas verschenen

  Een kwart punt, Spanky in Sanki en goud bij de niet-Hollanders

  Schaatst Bart Swings over vier jaar in de medailles?

  Voor de zeven Belgen zijn de Olympische Winterspelen afgelopen. Snelschaatser Bart Swings was het dichtst bij een medaille, ook de Belgische bobsleevrouwen konden het podium ruiken. Snowboarder Seppe Smits kwam tot twee keer toe een kwart punt tekort voor de finale.

  Met een vierde en een vijfde plaats voor schaatser Bart Swings, respectievelijk op de vijf en de tien kilometer, en een zesde plaats voor de Belgische bobsleevrouwen doet de Belgische delegatie opmerkelijk beter dan in 2010. Op de Spelen in Vancouver moest ons land vrede nemen met een negende plaats van shorttracker Pieter Gysel als beste resultaat.

  Snowboarder Seppe Smits op zucht van finale

  Seppe Smits kwam als eerste in actie. Zijn eerste Olympische Spelen draaien uit op een teleurstelling. De wereldkampioen slopestyle van 2011 grijpt in de kwalificaties en de herkansingen net naast een finaleplaats. Een kwart van een punt komt hij tekort.

  Twee keer speelt Smits op safe. Met een "triple cork" stoot hij wellicht wel door naar de finale. In de eindstand belandt Smits op de 13e plaats.

  De tweede run van Seppe Smits in de halve finale:

  Bart Swings maakt Nederlanders zenuwachtig

  Nederland domineert het snelschaatsen, maar met Bart Swings zullen ze over vier jaar rekening moeten houden. In Sotsji debuteert de 23-jarige skeelerkampioen met een vierde plaats op de 5.000 meter. Tot de laatste ronde doet hij mee voor de medailles, het podium kleurt uiteindelijk oranje.

  Na een trainingsrit op de 1.000 meter (23e) gaat Swings vol voor een medaille op de 1.500 meter. Hij start snel op de schaatsmijl, maar kent te veel verval op het einde en is niet tevreden met zijn tiende plaats.

  Op de 10.000 meter gaat Swings opnieuw zijn kans. Hij valt de tijd van Bob de Jong aan, duikt ook even onder de tussentijden van de Nederlander, maar in het laatste kwart valt de motor stil. Swings sluit zijn eerste Spelen af met een vijfde plaats. Afspraak in 2018 in Pyeongchang.

  De 5.000 meter van Bart Swings:

  Jelena Peeters: "Motivatie voor 2018"

  Ook Jelena Peeters maakt voor de Olympische Spelen de overstap van het skeeleren naar het schaatsen. De 28-jarige atlete gaat naar huis met een 12e (op de 3.000) en een 20e plaats (op de 1.500 meter), twee keer beter dan verwacht.

  "Ik heb ook heel goed gepresteerd naar mijn kunnen. Een motivatie voor 2018", besluit Peeters in de Adler Arena.

  De 3.000 meter van Jelena Peeters:

  Jorik Hendrickx debuteert met persoonlijk record

  In het kunstschaatsen hebben we een opvolger voor Kevin Van der Perren. Op zijn allereerste Spelen schopt Jorik Hendrickx het meteen tot de vrije kür.

  Op Rhapsody in Blue van Gershwin rijdt de 21-jarige kunstschaatser met 141,52 punten een persoonlijk record. Ook zijn totaalscore (214,04 punten), goed voor de 16e plaats, is een record voor Hendrickx. Over vier jaar mikt hij op de top 8 in Pyeongchang.

  De vrije kür van Jorik Hendrickx:

  Bobsleeduo in tranen na zesde plaats

  Elfje Willemsen heeft voor de tweede keer de touwtjes in handen van de Belgische tweemansbob. Oud-sprintster Hanna Mariën kruipt als remster mee in de slee "Spanky".

  Na dag 1 staat België op de vierde plaats in het Sanki Sliding Center, op een halve seconde van het podium. Willemsen wil de kleine foutjes achterwege laten in run 3 en 4, maar dat lukt haar niet. De Belgian Bullets eindigen op de zesde plaats.

  "We moeten tevreden zijn, maar na die vierde plaats hadden we op meer gehoopt", weenden Willemsen en Mariën.

  Huilende Bullets: "Zesde en toch ontgoocheld":

  37-jarige debutante Katrien Aerts

  Katrien Aerts is de laatste die de Belgische kleuren verdedigt in Sotsji. Op haar 37e maakt ze haar debuut in een nieuwe olympische discipline: freestyleskiën in de halfpipe.

  Het niveau op de Spelen ligt hoog. Aerts slaagt erin om haar run te landen, maar niet zonder fouten. De jury is karig met punten. Aerts eindigt als 17e in de kwalificaties en mag niet met de beste 12 naar de finale.

  De tranen springen Aerts in de ogen voor onze camera. "Ik had zo graag die finale gehaald", snikt de freestyleskiester, die alles in haar leven aan de kant had geschoven voor haar sport.

  De kwalificaties van Katrien Aerts: