• home
 • video
 • pas verschenen

  De Smedt: "Doel bereikt: 3 dikke top 8-plaatsen"

  Eddy De Smedt is de directeur Topsport van het BOIC.

  Nu de Winterspelen in Sotsji erop zitten voor de zeven Belgen maakt delegatieleider Eddy De Smedt van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) een balans op bij Sporza. Hij is tevreden, want de doelstellingen zijn bereikt. "We wilden drie keer top acht en we hebben drie dikke top 8-plaatsen, met Bart Swings in een hoofdrol en fantastische bobsleemeisjes."

  Met freestyle skiester Katrien Aerts, 17e in de halfpipe, kwam gisteren de laatste Belgische in actie. Tijd voor een terugblik met de directeur Topsport van het BOIC.

  "We hebben onze doelstellingen bereikt. We zijn altijd gegaan voor drie top 8-plaatsen. En die zijn er meer dan mooi uitgekomen met een vierde, een vijfde en een zesde plaats."

  "Met uiteraard Bart Swings in een hoofdrol en fantastische bobsleemeisjes." Swings werd in het schaatsen vierde op de 5.000 meter en vijfde op de 10.000 meter, Elfje Willemsen en Hanna Mariën finishten als zesde in de tweevrouwsbob.

  Snowboarder Seppe Smits (foto) werd vooraf - met Swings - getipt als medaillekandidaat, maar hij haalde de finale niet. De Smedt: "Voor Seppe wil ik het onderscheid maken tussen de prestatie an sich en het resultaat. De prestatie was goed tot zeer goed, maar twee keer kwam hij 0,25 punt tekort. Dat is topsport."

  "Hij leek zo snel weer "back to earth" en tevreden, dat ik me ook even afvroeg of er niet wat grinta miste. Maar hij was gewoon tevreden over zijn prestatie. En jurysporten zijn nu eenmaal jurysporten, maar dat geldt voor iedereen." 

  "Misschien was hij met zijn coach iets te realistisch. Dat ze denken: "Als je alles over vier jaar bekijkt, word je soms wat benadeeld, soms wat bevoordeeld." Maar ik geloof nog altijd in zijn potentieel."

  "Jorik Hendrickx heeft meer gegeven dan verwacht. We hadden gehoopt op top 16 in het kunstschaatsen en hij werd 16e. En Jelena Peeters is twaalfde geworden op de 3 km schaatsen. Op dat vlak zitten we zeer goed."

  "Met Aerts hadden we op iets meer gehoopt. We wisten dat de finale moeilijk zou zijn, maar we hadden gedacht dat ze er dichter bij zou zijn."

  "Ontgoocheling bij vierde plaats is stap voorwaarts"

  Swings was in het schaatsen het dichtst bij een medaille. Die had de Belgische prestatie meer glans gegeven, maar De Smedt relativeert: "We hadden vooraf gezegd dat we minder druk op de schouders van die jongens wilden leggen."

  "Plus, je moet ook realistisch zijn. Bart is nog maar drie jaar aan het schaatsen. Hadden we in Vancouver gezegd dat we over vier jaar een langebaanschaatser in de finale zouden hebben, had iedereen mij gek verklaard."

  De Smedt houdt toch ook wat een gemengd gevoel over aan Swings' optreden. "Er is ontgoocheling omdat we toch niet beter gedaan hebben. En dat is een belangrijke stap voorwaarts."

  "We zijn niet zomaar tevreden met die drie topplaatsen, maar we voelen dat er met wat bijval misschien meer had ingezeten. Dat is hoopgevend voor de toekomst. Het gaat om weten wat je kunt en ondertussen toch die grens hoger leggen."

  Medailles in 2018?

  De Smedt kijkt al naar Pyeongcheang 2018 en wikt meteen de medaillekansen. "Met Bart zouden we moeten kunnen oogsten. Als hij deze progressie kan doortrekken, moeten we naar het podium streven."

  "Met Seppe is het afwachten, want die sport behoort toe aan de jongeren. Maar Seppe is nog niet versleten en er komen ook jongeren aan."

  En wat met de bobslee? "Het is afwachten hoe de huidige meisjes de zaak gaan doortrekken. Ik raad hen aan van sowieso door te gaan. Misschien moeten ze het jaar per jaar bekijken. En er moet een tweede bob klaargestoomd worden. We moeten ook de coachingstaf samenhouden, niet alleen voor de coaching, maar zij zijn ook de mensen achter de slee."

  "Voorts kunnen Jorik en Jelena alleen maar groeien. En we hopen dat er talenten opstaan in de sporten waar we niet aanwezig zijn."