• home
 • video
 • pas verschenen

  De jongste, de oudste en een hockeyspeler tegen zijn coach

  Mikaela Shiffrin gaat op haar 18e voor goud op de slalom.

  Wie moet u vandaag in de gaten houden op de Winterspelen? De 18-jarige alpineskiester Mikaela Shiffrin, de 37-jarige crossskiester Ophélie David en biatlete Olga Zajtseva kunnen allemaal een opmerkelijke prestatie neerzetten. Ook opmerkelijk: de Canadese ijshockeyster Sidney Crosby speelt in Sotsji tegen zijn Amerikaanse clubcoach.

  Jongste slalomkampioene

  In het alpineskiën staat de olympische slalom op het programma. Met Mikaela Shiffrin (foto) staat een 18-jarig toptalent aan de start. Als de Amerikaanse het goud op zak steekt, is ze de jongste olympische kampioene op de slalom.

  Niet ondenkbaar. Shiffrin won dit seizoen drie wereldbekerwedstrijden, één meer dan haar Oostenrijkse concurrente Marlies Schild.

  En vorig jaar verwees Shiffrin de 10 jaar oudere Michaela Kirchgasser en Frida Hansdotter naar de ereplaatsen op het wereldkampioenschap in Oostenrijk.

  De jongste slalomkampioene tot nu toe is Paoletta Magoni-Sforza. In 1984 was de Italiaanse op 19-jarige leeftijd de snelste skiester tussen de paaltjes.

  Oudste olympische winterkampioene?

  Ophélie David kan zich dan weer tot oudste olympische kampioene kronen op de Olympische Winterspelen. De 37-jarige Française staat aan de start van de spectaculaire skicross.

  In het vorige decennium was David de te kloppen vrouwen op het hindernissenparcours. Ook nu doet ze het niet onaardig. In de aanloop naar de Spelen won ze nog de laatste Wereldbekerwedstrijd.

  Canadees Crosby tegen zijn Amerikaanse clubcoach

  In het ijshockey spelen Canada en de Verenigde Staten een klassieker in de halve finales. Vier jaar geleden pakte Canada voor eigen publiek het goud dankzij een doelpunt van Sidney Crosby (foto) in de verlengingen.

  De Canadees speelt in de NHL voor de Pittsburgh Penguins, tevens het team van de Amerikaanse bondscoach Dan Bylsma. "Voor de Olympische Spelen hebben we mekaar geluk gewenst", herinnert de coach zich.

  Derde estafettegoud voor Zajtseva

  Olga Zajtseva (35) aast met Rusland op een derde gouden medaille op een rij in de estafette van het biatlon. Als dat haar lukt is ze de eerste biatlete die daarin slaagt.

  Vervolledigt An zijn prijzenkast?

  Op de shorttrackpiste tot slot gaat Victor An (foto) op zoek naar goud op de 500 meter, de enige titel die de Koreaanse Rus nog niet op zijn palmares heeft staan. De 1.000 meter, de 1.500 meter en de 5.000 meter relay heeft hij minstens een keer gewonnen op de Spelen. Als An nu ook het sprintnummer wint, is dat een primeur.

  Bij de vrouwen wil de Italiaanse schaatsster Arianna Fontana het kunstje herhalen van Wang in 2006. De Chinese won in Turijn op elke individuele afstand een medaille. Fontana heeft in Sotsji al het zilver van de 500 en het brons van de 1.500 meter om haar nek hangen. Eindigt ze ook op de 1.000 meter in de medailles?