• home
 • video
 • pas verschenen

  Biatletes geven Oekraïne opsteker in sombere tijden

  Het is pas de tweede gouden medaille uit de Oekraïense geschiedenis.

  Terwijl in eigen land gevochten wordt, brengen de biatletes Oekraïne toch ook eens positief nieuws. Ze wonnen de estafette, goed voor het eerste goud van Oekraïne deze Spelen. Rusland en Noorwegen volgden op grote afstand.

  Oekraïne begon niet als topfavoriet aan de estafette, waarin 4 vrouwen per land 6 kilometer moeten afleggen en tussendoor 2 keer schieten. Italië begon het best, maar zakte geleidelijk aan weg.

  De Oekraïense Joelia Dzjima bleef foutloos bij het schieten en loodste haar land zo naar de koppositie. Vanuit de achtergrond rukten de Russen op, maar Oekraïne, met de zusjes Semerenko, was te ver weg. Noorwegen won het brons.

  Voor Oekraïne is het pas de tweede gouden medaille uit de geschiedenis, na kunstschaatsster Oksana Bajoel in 1994. Voor het land is het ook een klein lichtje in duistere tijden. In Kiev vallen bijna dagelijks doden bij de rellen tussen regeringstroepen en demonstranten.