• home
 • video
 • pas verschenen

  "Rus" An is succesvolste olympiër van Sotsji

  Viktor An kan het zelf niet geloven.

  Rusland heeft de 5.000 meter aflossing gewonnen in het shorttrack. Een val in de eerste bocht, met Nederland en China, overschaduwde de finale. Victor An dikt zijn aantal gouden medailles in Sotsji aan tot 3. Aangezien hij ook al brons won is hij de succesvolste olympiër op deze Spelen.

  Nederland had wat geluk gehad om in de finale van de aflossing te geraken, maar dat geluk was in de finale meteen op. In de eerste bocht gingen de Nederlanders al samen met China onderuit (foto).

  Rusland en de Verenigde Staten keken niet om en sloegen meteen een enorm gat met Kazachstan, dat duidelijk talent tekortkwam om mee te kunnen met de toppers.

  In de slotfase dubbelden Rusland en de VS de Kazakken. An ging iets vlotter om de Kazak heen en nam zo enkele meters. Die maakte Celski niet meer goed. Achter hen vloerde China Nederland in de strijd om het brons.

  Terwijl velen Charles Hamelin hadden getipt als grote ster van het shorttracktoernooi gaat die titel uiteindelijk naar An. Acht jaar geleden won hij als Huyn-soo Ahn in dienst van Zuid-Korea ook al drie gouden en een bronzen medaille. Op de ranglijst aller tijden van alle wintersporters staat An hiermee op de vierde plaats (na Bjørndalen, Daehlie en Jegorova).