• home
 • video
 • pas verschenen

  Russen uit hun dak voor gouden Sotnikova

  Adelina Sotnikova schaatst naar de eerste olympische titel voor Rusland.

  Adelina Sotnikova (17) is de allereerste Russin die het kunstschaatsen heeft gewonnen op de Olympische Winterspelen. Met haar vrije kür sprong ze over titelverdedigster Yuna Kim. De Zuid-Koreaanse pakte het zilver.

  De Russen hadden hun roebels op Joelia Lipnitskaja ingezet, maar de 15-jarige Europese kampioene maakte haar favorietenrol niet waar. Het toptalent viel zowel in de korte als in de vrije kür en moest tevreden zijn met de vijfde plaats.

  In Sotsji trad Adelina Sotnikova uit de schaduw van Lipnitskaja. Op de tonen van Introduction et Rondo Capriccioso, een compositie voor viool en orkest, steeg de nummer twee van het EK boven zichzelf uit.

  Technisch schaatste Sotnikova ijzersterk, met haar elf sprongen sprokkelde ze veel punten. 149,95 kreeg ze voor haar vrije kür. Het IJsberg Schaatspaleis ontplofte.

  Yuna Kim (foto) kon de derde kunstschaatsster worden die haar olympische titel verlengde. Na de korte kür leidde de Zuid-Koreaanse met nog geen punt voorsprong op Sotnikova.

  Ook Kim reed nagenoeg foutloos in de vrije kür, maar Sotnikova scoorde bijna zes punten meer. Het brons was weggelegd voor Carolina Koster (27) uit Italië.