• home
 • video
 • pas verschenen

  Noorwegen spurt naar goud in noordse combinatie

  Noorwegen wint voor het eerst in 16 jaar.

  Noorwegen heeft het goud veroverd in de teamcompetitie van de noordse combinatie. In een spannende spurt versloeg Jørgen Graabak, de Duitser Fabian Riessle en de Oostenrijker Mario Stecher. Voor Graabak is het de tweede gouden medaille in Sotsji, hij had ook al individueel gewonnen op grote schans.

  Oostenrijk ging op zoek naar een derde gouden teammedaille op een rij, wat niemand hen op de Spelen al had voorgedaan. Na het rondje op de grote schans mocht Oostenrijk met 7 seconden voorsprong aan de 4x5 km langlaufen beginnen.

  Noorwegen, de founding fathers van de noordse combinatie, waren voor het laatst de besten in 1998. Met Jørgen Graabak (goud op grote schans), Magnus Moan (zilver op grote schans) en Magnus Krog (brons op kleine schans) had Noorwegen wel goeie papieren om nog eens met het succes aan te knopen.

  De medailles werden uitgedeeld na een sprint. Daarin moest Stecher als eerste afhaken, Riessle strandde op drie tienden van Graabak.

  Eén Oostenrijker en één Duitser hebben één troost: ze zijn de eerste atleten met vier medailles in de landenwedstrijd. Stecher, de vlaggendrager voor Oostenrijk, en Björn Kircheisen stonden sinds 2002 telkens op het podium.

  Stecher, toe aan zijn zesde Spelen, is met zijn 36 jaar 217 dagen de oudste medaillewinnaar in de noordse combinatie in de geschiedenis.

  Noorwegen zit nu aan 10 gouden medailles in Sotsji. Het is nog maar de vierde keer dat de Noren dat aantal halen. Hun record is 13 in 2002.