• home
 • video
 • pas verschenen

  Advocaat: "Mitu deed niet wat Ye en Put hem vroegen"

  Het federaal parket vraagt 15 maanden cel voor Mitu.

  In de correctionele rechtbank van Brussel heeft de advocaat van de Roemeen Marius Mitu vandaag zijn pleidooi gehouden. Volgens Luc Misson deed Mitu niet mee aan wedstrijdvervalsing en daarom verdient zijn cliënt de vrijspraak. De voetbalwereld kreeg een veeg uit de pan.

  Volgens Misson is de reden voor de vele wedstrijdvervalsingen een aantal veranderingen in de voetbalwereld. "Tv-gelden swingen de pan uit en clubs zitten in de schulden", zei de advocaat.

  "De voetbalwereld is totaal ontspoord. Maar niemand die de wantoestanden aanklaagt of bekendmaakt omdat de wet van het stilzwijgen regeert."

  Zijn cliënt, gewezen Lierse- en Anderlecht-voetballer Marius Mitu, staat terecht voor passieve corruptie, fraude en lidmaatschap van een criminele organisatie. Het parket vraagt 15 maanden cel en een geldboete van 2.000 euro voor de Roemeen. 

  Maar volgens zijn advocaat deed Mitu nooit wat van hem werd gevraagd en kan hem dus niets ten laste worden gelegd.

  "Toen mijn cliënt wist wat de drijfveren waren van de Chinese zakenman Zheyun Ye en het trainersduo Paul Put en Patrick Deman weigerde hij te spelen. Of hij gaf zich niet voor de volle 100 procent", zei Misson.

  Misson merkte ook nog op dat het onderzoek slordig is uitgevoerd en wees met een beschuldigende vinger naar de verschillende federaties die "geen bescherming bieden aan de clubs, spelers en toeschouwers".

  "Partijstelling van Anderlecht is niet gegrond"

  Anderlecht heeft zich burgerlijke partij gesteld in het dossier tegen Mitu, omdat de club vindt dat ze imagoschade heeft geleden. Mitu werd in 2005 van Lierse naar Anderlecht getransfereerd, maar werd er een jaar later ontslagen nadat het omkoopschandaal was uitgebroken. Volgens Misson is die burgerlijke partijstelling niet gegrond op basis van juridische redenen.