• home
 • video
 • pas verschenen

  Zure gezichten bij Nederland, ondanks succes

  Sven Kramer was niet de vrolijkste gast op het Nederlandse feestje.

  Terwijl de hele wereld jaloers naar de Nederlandse schaatssuccessen kijkt, is er in Nederland zelf wat deining. De oorzaak: het zure gezicht van Sven Kramer bij de huldiging in het Holland Heineken House. De Jong: "Hij wilde een bedroefde sfeer neerleggen."

  Voor Sven Kramer telt al heel zijn carrière maar één plaats: de eerste. Maar geen enkele gouden medaille wou Kramer nog meer winnen dan die op de 10 km, zeker na zijn blunder in Vancouver. Toen hij uiteindelijk Jorrit Bergsma moest voorlaten, overheerste dan ook ontgoocheling.

  Die was nog niet weggeëbd toen de drie medaillewinnaars in het Holland House gehuldigd werden. Het beteuterde gezicht van Kramer ergerde Bob de Jong, die brons won "Hij wilde een bedroefde sfeer neerleggen en dat doet pijn."

  "Ik vond het onnodig. "Waarom ben je hier nog?", vroeg ik me af. Het kwam op mij over als een verplichting." Coach Gerard Kemkers gaf dit in bedekte termen toe. "Je kunt niet verwachten dat Sven meegaat in de euforie. Het heeft met persoonlijke doelstellingen te maken."

  "Niemand van ons heeft verzaakt. We zijn altijd bij de huldiging in het Holland Heineken House geweest. Ik kan ook niet lopen dansen als we een wedstrijd verliezen."

  Kramer hoopt nog één gouden medaille op te halen in Sotsji, in de ploegachtervolging. Daar rijdt hij wellicht met Verweij en Blokhuijsen.

  "Svens tijdperk op de 10 km is al lang voorbij"

  Terwijl voor veel waarnemers de nederlaag van Sven Kramer een verrassing was, was het dat voor Jillert Anema, de coach van Jorrit Bergsma, niet. "Het tijdperk van Sven op de 10 kilometer is al lang voorbij", zegt hij in het Algemeen Dagblad.

  "We hebben de laatste jaren bijna altijd van hem gewonnen. Dit was dan ook een volkomen verwachte uitslag."