• home
 • video
 • pas verschenen

  Om naar uit te kijken: de vrouwenteams

  De Canadese vrouwen hebben al 19 olympische duels op een rij gewonnen.

  Donderdag is vrouwendag in Sotsji, want van de zes titels zullen er vier naar de vrouwen gaan. De Canadese ijshockeyvrouwen en de Zweedse curlingvrouwen gaan alvast voor respectievelijk een vierde en derde gouden medaille op een rij.

  Hayley Wickenheiser (ijshockey)

  Canada speelt zijn vijfde olympische medaille op een rij en vijf keer was Hayley Wickenheiser, door velen beschouwd als de beste ijshockeyspeelster aller tijden, erbij (zie: lees ook).

  Wickenheiser kan samen met Ouelette en Hefford voor een vierde gouden medaille gaan, iets wat geen enkele vrouw hen voordeed in een wintersport. In de finale staat Canada tegenover aartsrivaal Amerika. In de groepsfase clashten de twee al met elkaar en toen won Canada met 3-2.

  Zweden (curling)

  Wat Canada is voor het ijshockey - onklopbaar - is Zweden in het curling. Met Anette Norberg als skip won Zweden op de voorbije twee Spelen het goud.

  In Sotsji treedt Zweden met een volledig nieuwe ploeg aan, met Margaretha Sigfridsson als skip. Toch zijn de Zweedse vrouwen nu geen favoriet in de finale. Canada oogstte veel bewondering door al zijn groepsmatchen te winnen. Zweden werd met 9-3 afgeschrobd.

  Andreas Matt (skicross)

  Er breken spannende dagen aan voor de familie Matt. Mario wordt zaterdag een van de favorieten in de slalom, een onderdeel waarop hij al twee keer wereldkampioen werd.

  Broer Andreas blinkt dan weer uit in het freestyle skiën, meer bepaald in de skicross. Matt is de wereldkampioen van 2009 en won brons in 2011. In Vancouver moest Matt enkel de Zwitser Michael Schmid laten voorgaan, maar die speelt de laatste jaren zelden nog een hoofdrol.