• home
 • video
 • pas verschenen

  Om naar uit te kijken: de jongste en de oudste

  Joelia Lipnitskaia zou de dochter kunnen zijn van Claudia Pechstein.

  Wie moet u vandaag zoal in de gaten houden op de Winterspelen? Joelia Lipnitskaia wil op haar 15e goud winnen in het kunstschaatsen, de 26 (!) jaar oudere Claudia Pechstein mikt op eremetaal op de 5.000 meter schaatsen. De Noren hebben dan weer een andere missie: Duitsland van de troon stoten.

  Marcel Hirscher (skiën - reuzenslalom)

  Voorlopig heeft hij zich nog wat in de luwte kunnen houden, maar met de reuzenslalom begint het toernooi ook voor de Oostenrijkse topper Marcel Hirscher. Hirscher strandde vier jaar geleden zowel op de reuzenslalom als de slalom op een zucht van het podium. Maar sindsdien is de winnaar van de algemene wereldbeker skiën alleen nog maar beter geworden.

  Op het WK vorig jaar won Hirscher goud op de slalom en zilver op de reuzenslalom. Voor hetzelfde geld had hij trouwens voor Nederland aan de Spelen kunnen deelnemen. Hij heeft immers een Nederlandse moeder, maar een Oostenrijkse vader. Oostenrijk heeft een rijke traditie op de reuzenslalom, denken we maar aan Hermann Maier en Benjamin Raich.

  De Noren (biatlon en langlaufen - landencompetitie)

  Noorwegen wil graag de medaillestand winnen in Sotsji, maar voorlopig moeten de Noren nog Duitsland boven zich dulden. Met de landencompetities bij het biatlon en langlaufen op het programma kunnen de Noren vandaag hun slag slaan.

  In het langlaufen hoort Noorwegen in de teamsprint (eigenlijk met duo's) zowel bij de mannen als de vrouwen tot de favorieten. In het biatlon staat voor het eerst een gemengde competitie op het programma. Met Berger, Eckhoff, Bjørndalen en Svendsen brengt Noorwegen vier medaillewinnaars aan de start. Bjørndalen kan zo, met wat hulp van zijn landgenoten, alsnog Bjørn Daehlie voorbijsteken en de meest succesvolle wintersporter aller tijden worden.

  Joelia Lipnitskaia (kunstschaatsen - vrije kür)

  Tara Lipinski en Sonia Henie waren allebei 15 jaar toen ze goud wonnen bij het kunstschaatsen en daar zou best wel eens Joelia Lipnitskaia kunnen bijkomen. Lipnitskaia won al goud in de teamcompetitie, maar haar hoofddoel is natuurlijk het individuele goud.

  Met haar korte en vrije kür in de teamcompetitie had Lipnitskaia al haar visitekaartje afgegeven aan de mensen die haar nog niet naar EK-goud hadden zien schaatsen. Haar grootste concurrente wordt wellicht de Japanse Mao Asada, een van de weinige vrouwen die een viervoudige sprong aankan.

  Claudia Pechstein (schaatsen - 5.000 meter)

  De 5.000 meter wordt meer dan waarschijnlijk de laatste kans op een olympische medaille voor Claudia Pechstein. 9 stuks heeft ze er al in haar kast hangen, waaronder 5 gouden. Met nog een extra medaille zou ze pas de tweede vrouw worden met 10 wintersportmedailles.

  Pechstein was al drie keer de beste op de 5.000 meter, maar zelf ziet de bijna 42-jarige Duitse, die Vancouver miste door een dopingschorsing, het somber in. "Het ijs in Sotsji ligt me niet." Als ze wint, schrijft ze geschiedenis. Dan is ze de oudste kampioen in een individuele wintersport.

  Nicolien Sauerbreij (snowboard - reuzenslalom)

  Nederland stapelt de medailles op in het schaatsen, maar ook in het snowboarden heeft het nog een ijzer in het vuur. Op de parallelle reuzenslalom veroverde ze in Vancouver de eerste sneeuwmedaille uit de Nederlandse geschiedenis.

  Nu gaat Sauerbreij voor een tweede triomf, al liggen de kaarten wel iets anders. Toen stond ze op de top, nu lijkt de carrière van de snowboardster bergaf te gaan. Kan de 34-jarige Sauerbreij het nog één keer?