• home
 • video
 • pas verschenen

  Finland schakelt thuisland Rusland uit

  Finland behaalde op de vorige Winterspelen brons.

  De grote Russische droom op deze Winterspelen is aan diggelen geslagen door Finland. De Finnen schakelden in de kwartfinales van het ijshockeytoernooi gastland Rusland uit met 3-1. Finland speelt overmorgen in de halve finales tegen aartsrivaal Zweden.

  In eigen land rekende heel Rusland op niets minder dan goud in het ijshockey en zo was de druk enorm op de Russische ploeg. Die druk leek de Russische sterren te verlammen in de groepsfase.

  Ook tegen Finland kreeg Rusland de motor niet aan de praat, ondanks de openingsgoal van Ilja Kovaltsjoek. Het uitgekookte Finland strafte de Russische foutjes genadeloos af.

  Aaltonen, Selänne en Granlund schonken Finland, vier jaar geleden in Vancouver goed voor brons, de overwinning. De Russen voerden de druk in de derde periode nog op, maar waren onmachtig voor het Finse doel.

  "Ik voel me helemaal leeg. We zijn allemaal enorm ontgoocheld dat we de hoop van alle Russen niet konden vervullen", zegt Pavel Datsijoek, de aanvoerder van Rusland.

  Rusland jaagt sinds 2002 vergeefs op een medaille. De Sovjet-Unie en het GOS (laatste keer in 1992) wonnen samen acht keer goud in het ijshockey, maar Rusland kon op de Winterspelen nog niet winnen.