• home
 • video
 • pas verschenen

  Bjørndalen is de grootste, met dank aan team

  Ole Einar Bjørndalen won op deze Spelen eerder goud op de 10 km.

  Ole Einar Bjørndalen mag zich de meest succesvolle wintersporter aller tijden noemen. Met de Noorse biatlonploeg won hij de gemengde estafette, een nieuw onderdeel op deze Winterspelen.

  Noorwegen was torenhoog favoriet voor dit nieuwe onderdeel, want de Noren brachten vier individuele medaillewinnaars aan de start (Berger, Eckhoff, Bjørndalen en Svendsen).

  Berger begon wat twijfelachtig, met onder meer twee fouten bij het schieten, Eckhoff vocht daarna een verbeten duel uit met de Tsjechische Soukalova, voor het de beurt was aan de mannen.

  De Tsjechische mannen waren helemaal geen partij voor Bjørndalen en Svendsen, die ook nog eens de rust namen bij het schieten en zo foutloos bleven. Met meer dan een halve minuut voorsprong triomfeerden de Noren, voor Tsjechië en Italië.

  Voor Bjørndalen is het de achtste gouden medaille uit zijn carrière, even veel als zijn langlaufende landgenoot Bjorn Daehlie. De medailleteller van Bjørndalen staat wel eentje hoger dan die van Daehlie, op 13. Hierdoor mag hij zich vanaf nu de allergrootste wintersporter uit de geschiedenis noemen.