• home
 • video
 • pas verschenen

  Swings: "Ik knalde tegen een muur"

  Swings: "Ik ben blij dat ik er voor gegaan ben."

  Bart Swings mocht even dromen van brons op de 10 km, "maar de laatste vijf rondes waren er te veel aan". Zijn balans van zijn eerste Olympische Spelen oogt in zijn ogen positief. "Dit waren geslaagde Spelen." "Hij toonde opnieuw lef", prijst Bart Veldkamp hem.

  Bart Swings wist dat hij een grote kans had op het brons als hij de tijd van Bob de Jong kon verbeteren. "Ik lag heel lang op schema", zegt Swings aan Sporza. "Ik ben vol voor de tijd van Bob gegaan, maar ik knalde op het einde tegen een muur."

  "Ik ben toch blij dat ik er zo voor gegaan ben. Ik heb gevochten. Alleen de laatste vijf rondjes waren er te veel aan. Je ziet aan Kramer en Lee dat iedereen hier kapot gaat. Alleen Jorrit kon op het einde nog versnellen."

  "Ik wist dat het moeilijk zou worden om de tijd van Bob te verbeteren, want ik moest daarvoor sneller schaatsen dan mijn persoonlijk record. Maar niets is onmogelijk."

  "Het waren geslaagde Spelen"

  Swings verlaat de Olympische Spelen met een 4e, 5e en 10e plaats als beste resultaten. "Ik ben zeker tevreden. Op voorhand zou ik zeker blij geweest zijn met twee topvijfplaatsen."

  "Ik heb ook twee keer voor het podium gestreden, was er twee keer dichtbij. Het waren geslaagde Spelen en het was zeker de moeite om mijn hele seizoen hier op af te stellen."

  Veldkamp: "Hij heeft weer met lef gereden"

  Bart Veldkamp zag Swings vechten als een leeuw, maar uiteindelijk tenonder gaan. "Hij heeft weer met lef gereden. Hij moest weer boven zichzelf uitstijgen om het podium te halen."

  "Hij kon het lang volhouden, maar op een gegeven moment kwam hij de man met de hamer tegen. Dan was het klaar."

  Veldkamp is niet te beroerd om toe te geven dat hij op iets meer had gehoopt op deze Spelen. "Als atleet ga je altijd voor een medaille. Met een goeie race had hij op de 1.500 meter op het podium kunnen staan."

  "Ik vind het knap dat hij heeft laten zien dat hij aan het podium klopt, maar hij had er misschien iets dichterbij kunnen kloppen. Dan had alles wel moeten passen. Geen enkele rit ging perfect, maar hij zat er steeds dichtbij. Dat toont zijn potentie."

  Moet Swings het schaatsen blijven combineren met het skeeleren? "Hij moet het skeeleren zeker niet opzij zetten, want dat zijn zijn roots. Maar als hij zijn schaatscarrière wil uitbouwen, zal hij het skeeleren toch moeten afbouwen."

  Spruyt: "Een gemiste kans"

  Jelle Spruyt, vriend en coach van Swings, noemt de 10.000 meter "een gemiste kans". "Het kwam er gewoon niet uit. Toen De Jong een vrij trage tijd neerzette, begonnen we te hopen. We hebben het toch tenminste geprobeerd."

  "Het was ook niet bepaald een cadeau dat hij tegen Bergsma moest rijden. Bart rijdt graag koersen en tegen Bergsma weet je eigenlijk al op voorhand dat je niet kunt winnen."