• home
 • video
 • pas verschenen

  Om naar uit te kijken: Kramer vs. Kramer op 10 km

  Sven Kramer wil de fout van zijn coach van 2010 rechtzetten.

  Vier jaar na datum wil Sven Kramer eindelijk goud op de 10 km. In Vancouver stuurde zijn coach hem verkeerd. Vandaag wil Kramer eerherstel en een derde gouden medaille. Net als de Franse biatleet Martin Fourcade, maar die kan dat op één Spelen verwezenlijken. Voorts is het uitkijken naar de drie Nieuw-Zeelandse broers Wells in het freestyleskiën én het jonge Amerikaanse geweld in de reuzenslalom.

  Sven Kramer (schaatsen - 10.000m)

  Sven Kramer heeft nu twee keer goud op de 5.000 meter. Maar op de 10 km heeft hij er nog geen. Met dank aan zijn coach Gerard Kemkers, die hem in Vancouver de verkeerde baan instuurde (video boven). Kramer, de topfavoriet, werd gediskwalificeerd.

  Vandaag wil Kramer - die met Kemkers bleef werken - die nationale tragedie definitief achter zich laten. Na Ard Schenk, Gianni Romme en Jochem Uytdehaaghe kan hij - vier jaar later - de vierde Nederlander worden die de 5 en 10 km wint op dezelfde Olympische Spelen.

  Bart Swings mag het vanaf de eerste rij meemaken. En vreest net als de rest een oranje podium met Kramer, Jorrit Bergsma en Bob de Jong.

  Mikaela Shiffrin (alpineskiën - reuzenslalom)

  De Verenigde Staten rekenen op de ervaren Julia Mancuso, die in 2006 de titel pakte. Maar meer nog op de 18-jarige Mikaela Shiffrin. De wereldkampioene op de slalom toonde de voorbije weken dat ze ook in het grotere broertje erg goed uit de voeten kan. 

  Josiah, Byron en Beau-James Wells (freestyleskiën - halfpipe)

  Met de Nieuw-Zeelanders Josiah (23, foto), Byron (21) en Beau-James (18) Wells komen al voor de derde keer op deze Spelen drie broers of drie zussen in actie in hetzelfde individuele event. We hadden de Canadese zussen Dufour-Lapointe in de moguls en de Zwitserse zussen Gasparin in het biatlon.

  Die deden het niet onaardig: Justine (19) Dufour-Lapointe pakte goud, Chloé (24) zilver en Selina Gasparin was goed voor zilver. Kan vader Bruce zijn drie zonen ook naar het podium coachen?

  Nate Holland (snowboard - cross)

  Derde keer, goede keer? Het lukte niet voor de Amerikaanse Lindsey Jacobellis in de snowboardcross bij de vrouwen. Kan haar landgenoot Nate Holland het wel voor elkaar krijgen? De winnaar van de laatste twee crossevents op de X Games, in 2012 en 2014, werd 14e in Turijn 2006 en vierde in Vancouver 2010.

  Martin Fourcade (biatlon - 15 km massastart)

  Twee dagen op rij werd de massastart bij de mannen al uitgesteld door het slechte weer. Martin Fourcade maalt er niet om en wil de Franse skigrootheid Jean-Claude Killy evenaren met een derde gouden medaille op dezelfde Spelen. Killy won in 1968 de afdaling, de reuzenslalom en de slalom.

  Om Ole Einar Bjørndalen te evenaren zal Fourcade (25) wel nog wat jaren moeten voortdoen. De 40-jarige Noor mikt op zijn 13e olympische medaille, wat hem alleen recordhouder zou maken. Met twaalf stuks doet hij even goed als zijn landgenoot Bjørn Dæhlie. Die heeft wel acht keer goud, Bjørndalen nog maar zeven.