• home
 • video
 • pas verschenen

  Mbenga: "Ik mocht niet spelen in Amerika omdat ik de termen niet begreep"

  Maandag was Didier Mbenga te gast in het Eén-praatprogramma Café Corsari. Mbenga is nog altijd de enige Belg die al in de NBA speelde. In Café Corsari vertelde hij enkele opmerkelijke anekdotes over de lange weg die hij daarvoor moest afleggen.

  Mbenga kwam op jonge leeftijd vanuit Congo aan in België. Van een professionele basketbalcarrière was toen nog helemaal geen sprake.

  "Toen ik aankwam vanuit Congo interesseerde basketbal me totaal niet. Als iemand over basketbal praatte moest ik daar niets van weten. Ik hield van judo. Ik heb daarin ook een zwarte gordel."

  "Toen ik onder de vleugels van Willy Steveniers terechtkwam, was het eerste dat ik moest doen leren houden van basketbal. Ik keek elke dag naar niets anders op televisie en we praatten elke dag over niets anders. Na een tijdje wilde ik ook niets anders meer, ook al was de liefde er aanvankelijk dus zeker niet."

  "Ik mocht niet spelen omdat ik de trainer niet begreep"

  In 2004 ging Mbenga aan de slag in de NBA bij de Dallas Mavericks. Ook dat liep niet van een leien dakje. "De aanpassing was moeilijk. Ik had leren basketballen in Vlaanderen, waar de meeste termen uit het basketbal nog in het Engels gebruikt worden. Maar tijdens mijn passage in Wallonië werden veel meer Franse woorden gebruikt."

  "In Amerika remde dat mijn evolutie. Ik domineerde iedereen op training, maar ik mocht geen wedstrijden spelen, omdat ik de termen niet begreep. Gelukkig begreep de coach mijn probleem en heeft hij er voor mij en een Rus met hetzelfde probleem een extra coach bijgehaald. Vanaf 2005 ben ik beginnen wedstrijden te spelen."